ČSSD vládu potopí? Babiš je pro nás koule na krku. Míříme na politický hřbitov, zní ze strany

Pro další osud vlády Andreje Babiše bude rozhodující postoj vládní ČSSD. Vedení a poslanci sociálních demokratů se sejdou ve středu. Někteří straníci ale dali jasně najevo, že chtějí, aby Babiš už dál premiérem nebyl.

Ze sociální demokracie znějí hlasy volající po odchodu strany z vlády. Pro tuto možnost se vyslovil například místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale důvod pro odchod strany z kabinetu nevidí.

Postupně se ale ozývají i další straníci. „Pro ČSSD je Andrej Babiš koulí na krku. Ať již dnes vedení této strany rozhodne jakkoliv, nekonečná kauza Andreje Babiše potáhne ČSSD dále ke dnu. Taková je cena, kterou naše nejstarší politická strana platí za strategicky chybné rozhodnutí jít s trestně stíhaným oligarchou do vlády,“ myslí si někdejší europoslanec Libor Rouček.

Netolický před pár dny na sociálních sítích zveřejnil velmi ostrý komentář. „Už to stačilo. Nedá se hájit neobhajitelné. Odstupte! Právě v těchto dnech jsem šťastný za to, že jsem regionální politik a nemusím poslouchat dlouhé proslovy jak se všichni spikli a "všeci kradnú",“ uvedl Netolický na facebooku ve chvíli, kdy byla zveřejněna reportáž novinářů serveru Seznam Zprávy o Andreji Babišovi mladším.„Pane premiére, prosím Vás v zájmu České republiky, kterou mám tolik rád, odstupe. Vždyť ANO přece může vést vládu i bez Vaší přímé účasti. Opravdu upřímně prosím, ukončete tuto trapnou epizodu české politiky,“ dodal tehdy Netolický.

Také krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval vedení strany, aby se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování požadují pražští sociální demokraté také to, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD.

Pokud hnutí ANO personálním požadavkům nevyhoví, měli by podle pražské ČSSD ministři strany na posty v kabinetu rezignovat a připojit se k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Tuto výzvu ale ostře odsoudil bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který vstup do vlády s hnutím ANO podporoval. „Vedení pražské organizace ČSSD se “ziskem” 2.7% v komunálních volbách radí vedení ČSSD ve vládní krizi? Směr - za nimi, tedy politický hřbitov a Okamura může začít slavit,“ rýpnul si Hašek. „AB nikdy nebyl můj šálek kávy a já jeho. Ale nemám rad tyhle “hony na zakázku”,“ poznamenal.

V uplynulých dnech klimatizoval i stranického kolegu Netolického za to, že Babiše vyzval k odstoupení. „Názory každého člověka se vyvíjejí a v čase i mění . Za poslední rok mám u Martina Netolického pocit, že se názorově vydal k TOP09, byť zatím ještě v oranžovém odstínu,“ vzkázal Hašek.

Opozice má momentálně 92 hlasů pro nedůvěru vlády. Potřebuje jich ale nejméně 101, tedy alespoň devět poslanců z vládních stran nebo z KSČM. Sociální demokraté mají stejně jako komunisté 15 poslanců. Hlasovat se bude už v pátek. 

Platforma Zachraňme sociální demokracii, k jejímž iniciátorům patří bývalí místopředsedové strany Jiří Zimola a právě Michal Hašek, naopak vyzvala vedení ČSSD k setrvání v koaliční vládě.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Andrej Babiš Martin Netolický (ČSSD) Libor Rouček Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy