Vláda zkrouhla armádu úředníků: Ve státní správě bude zrušeno 860 míst

Počet míst ve státní správě se od počátku příštího roku sníží přibližně o 860. Obsazena je v současnosti zhruba jedna třetina z těchto míst. Na dnešním zasedání to v rámci tzv. systemizace pracovních míst schválila vláda, řekl novinářům náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Jde podle něj o největší redukci od doby, co platí zákon o státní službě.

"Výsledkem je celková redukce o zhruba 860 míst, logicky se promítá i do změny struktury dotčených úřadů," uvedl Postránecký. Většina rušených míst je řadových, změny se ale dotknou i některých vedoucích či náměstků. Největší změny čekají podle Postráneckého ministerstvo spravedlnosti, náměstků se dotknou i na zemědělství či obraně. Naopak kvůli blížícímu se sčítání lidu posílí Český statistický úřad.

Vláda schválila systemizaci, zrušila zhruba 860 míst, většinou dlouhodobě neobsazených. Projednávala také poslanecký návrh zákona o změně sídel některých státních úřadů, k němu zaujala nesouhlasné stanovisko → https://t.co/jgAnVEGLBa

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 29. listopadu 2018

Na ministerstvu spravedlnosti nyní působí čtyři náměstci, kteří pod sebou mají sekci justiční a legislativní, sekci trestní politiky, sekci mezinárodní a ústavněprávní a sekci ekonomickou. Od příštího roku jeden náměstek ubude, zbývajícím se oblasti jejich působení upraví.

Na ministerstvu obrany se kvůli systematizaci změní struktura služebních míst. Zanikne zejména právní sekce, čímž by měl ubýt i post náměstka, v jehož působnosti je. O náměstka přijde i resort zemědělství. Celkově zbude na státních úřadech 77.812 míst.

Změny podle Postráneckého logicky přinesou úspory, s dotazem na jejich vyčíslení odkázal na státní rozpočet. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pak rozpočet počítá se zrušením celkem 1300 míst na státních úřadech a úsporou 3,4 miliardy korun. "Obecně je dobrá zpráva, že snižujeme počty úředníků, původní cíl byl ambicioznější. Vy víte, že v návrhu státního rozpočtu se počítá se snížením o nějakých 1300, to jsou věci, které ještě v průběhu roku budeme dotahovat," řekl novinářům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na dnešním jednání vlády podle Postráneckého navrhl změnu materiálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv se vytvoří šest nových míst, dalších osm vznikne díky vnitřním přesunům v rámci ústavu.

Poslední výraznější změny provedl loni před koncem roku první kabinet Andreje Babiše (ANO) složený z ministrů ANO, který nezískal důvěru. Za zrušení 14 sekcí, 23 služebních a 50 pracovních míst na ministerstvech a úřadu vlády si vysloužil kritiku opozice. Několik dalších menších změn schválila vláda v průběhu letošního roku.

Opravdu největší redukce? Nejdříve zvyšte počet státních zaměstnanců o 45440 od roku 2014 (podle návrhu SR na rok 2019). Pak schvalte snížení o 860 míst, z toho většina neobsazených. Nazvěte to největší redukcí a budete slavní. Recept na "vrtěti psem".https://t.co/jjGRJmxCo4

— Vojtěch Munzar (@munzar_vojtech) 29. listopadu 2018

Postránecký uvedl, že změny jsou největší od roku 2015, kdy se začal aplikovat současný zákon. "Proti stávajícímu stavu je to první takovýto výrazný krok," konstatoval. Ve srovnání s celkovým počtem systemizovaných míst jsou však přesto změny poměrně malé. "Relativně nejvíc se dotknou ministerstva spravedlnosti, jsou ale i případy, kdy dochází k navýšení počtu systemizovaných míst," dodal.

Podle služebního zákona smí kabinet tak rozsáhlé změny provádět jen k 1. lednu. Od roku 2015 počet míst ve státní správě každoročně stoupal. Za čtyři roky vzrostl podle zprávy ministerstva vnitra zhruba o 3200. Letos v lednu tak bylo na ministerstvech a v ústředních správních úřadech přes 78.500 systemizovaných míst. Snížení počtu míst neznamená, že stejný počet lidí službu opustí, dvě třetiny z postů jsou neobsazené.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) dnes novinářům řekla, že opatření se týká 119 míst v jejím resortu a v podřízených organizacích. "Využili jsme to k zefektivnění fungování našeho úřadu, spojujeme nějaké sekce, posilujeme sekci fondů EU o problematiku EU," uvedla. Zemědělství podle ministra Miroslava Tomana (za ČSSD) slučuje dvě sekce, změny se dotknou řádově 70 lidí. "Bude o jednoho náměstka míň, vytváříme si prostor, abychom mohli do budoucna udělat náměstka pro EU," uvedl.

Související

Více souvisejících

Vláda ČR mzdy / platy Josef Postránecký (superúředník) úřady Státní správa Adam Vojtěch (ANO) Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy