Co mají společného Zeman, Babiš a Trump? Vítězí navzdory hysterii všem

Komentář Petra Šulky – V mnoha stranických štábech a redakcích musel nastat šok. První průzkumy preferencí politických stran po kauze Krym a hlasování o důvěře dopadly pro opoziční strany ne právě vesele. Lidovci a TOP 09 se ocitli pod 5 %. ODS a Pirátská strana posílily. Ovšem vítěz voleb, který by měl téměř stejně hlasů jako obě jmenované opoziční strany dohromady, je jasný. ANO Andreje Babiše.

Pro mnohé je to jistě znepokojující, znechucující a šokující informace. Společnost přeci byla v posledních dnech informována o nových faktech týkajících se kauzy Čapí hnízdo, do které Babiš neváhal namočit i svého nemocného syna. Komentátoři, novináři a opoziční politici se předháněli v odsuzujících a moralizujících komentářích a nebylo snad nic, co by Babišovi nevyčetli. Premiér se nezmohl na nic víc než na tvrzení, že to je kampaň. Přesto z celé záležitosti vyšel jako vítěz.    

Pokud si ovšem celou věc rozebereme s chladnou hlavou zase tolik překvapeni být nemůžeme. V kauze Čapí hnízdo se spojuje několik věcí, které v očích mnoha lidí hraje pro Babiše. V první řadě jde o dotace - navíc z EU, ani jedno není u mnoha voličů populární. Navíc se jedná o „pouhé“ miliony. Staré strany a staří politici, jak se hájí Babiš, mají přeci zářezy za zlodějny za miliardy. Tím, že útočí na Čapí hnízdo se to jen snaží zakrýt. Je to kampaň a účelovka! Ekonomika roste. Lidé se mají lépe, a tak si opozice musí něco vymyslet.

Lví podíl na tom, že tato „obhajoba“ funguje, mají i novináři a média. Na většinu z nich působí Babiš jako červený hadr na býka a místo logických argumentů a faktů nastupují citové výlevy a hysterie. Tisíckrát bylo potvrzeno, že taková reakce na politika, má účinek zcela opačný. Jako příklad z nejkřiklavějších nám může sloužit prezident Miloš Zeman.

Již před první prezidentskou volbou nenechala média na Zemanovi nit suchou. Problém byl v tom že se novinářům nepodařilo veřejnost přesvědčit, že jsou nestranní. Zeman, jak je známo, nemá média vůbec v lásce, a to, co se podařilo médiím, nebyla nezávislá reflexe Zemana a jeho kariéry, ale jedovatý pelmel. V něm se bez ladu a skladu míchalo podstatné, jako kauza Mostecké uhelné nebo spolupráce Zemana s Miroslavem Šloufem, s naprostými hloupostmi typu Zemanova životospráva, styl oblékání, mluva nebo nejapnými spekulacemi o jeho zdraví. U protikandidáta Karla Schwarzenberga, který se právě ve stylu od Zemana zase tak moc neliší, toto vše bylo označováno za roztomilé knížecí vrtochy.

Výsledek byl přesně opačný. Zeman uspěl. A média se nepoučila. Démonizování Zemana pokračovalo. Zemanovi byly vyčteny diabetické boty jako symbol buranství. Hůl jako důkaz demence. Výrok o inkluzi byl dezinpretován tak, aby z něj Zeman vycházel jako intolerantní mastodont. Tři až čtyři demonstranti, kteří se s červenými kartami objevili na jeho setkáních s občany, byli prezentováni jako davy, zatímco jeho příznivci byli dehonestováni a uráženi. A Zeman si to vše užívá. Ví, že nejúčinněji to médiím vrátí tak, že je bude okázale ignorovat a někdy proti nim ucedí ironickou poznámku nebo ostrý bonmot.

A to je to, co spojuje Zemana a Babiše s prezidentem Donaldem Trumpem. Trump se stal prezidentem, dalo by se říci, „proti vůli“ médií. Po zvolení byla média a demokratická opozice doslova hysterická kolem vyšetřování kolem vlivu Ruska na jeho zvolení. Média své čtenáře nebo diváky doslova zahrnují neuvěřitelnými spekulacemi, které se většinou nepotvrzují. Každý prezidentův tweet je médii propírán téměř písmeno po písmenu. Zpověď herečky z filmů pro dospělé odhalila světu i to, jaký má prezident chloubu. Výsledek? Prezidentova popularita nijak strmě nepadá a předpokládaná demokratická vlna ve volbách do Kongresu se nekonala.

Bezbřehá snaha rozdrtit tyto politiky vede k nedůvěře, kterou část populace po těchto kampaních k médiím cítí. Média nedokáží krotit svou nenávist vůči nim a vyprodukují neuvěřitelné množství balastu, ve kterém se skryje i opravdu oprávněná kritika. Potom Trumpovi stačí označit média a jejich zprávy za fake, Babišovi stačí plamenný plný floskulí o kampani a Zemanovi vtip o střílení novinářů. Dokud novináři alespoň minimálně nedokáží krotit svoji nechuť k výše zmiňovaným a doopravdy je nezačnou věcně kritizovat a podávat o nich nejednostranné informace, budou je tito politici moci ignorovat a utahovat si z nich. Pokud se tak nestane budou média jejich nedobrovolní spojenci.     

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Donald Trump Andrej Babiš top 09 Piráti

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy