Velký zvrat? Žalobce žádá Švýcary o přezkoumání stavu Babiše ml., syn premiéra navíc přišel o obhájce

Premiéra Andreje Babiše a jeho syna už v kauze Čapí hnízdo nezastupuje stejný obhájce. Deníku Právo to potvrdil sám brněnský advokát Michael Bartončík. Státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal švýcarské úřady o přezkoumání zdravotního stavu Babiše mladšího, činnost samotného žalobce však prověřuje Vrchní státní zastupitelství.

Bartončík se podle informací deníku Právo vzdal obhajoby premiérova syna Andreje. Důvodem má být údajný střet zájmů. „Dotazoval jsem se dozorového státního zástupce i vyšetřovatele, zda vnímají mé zastupování obou Babišů jako možný střet zájmů, a bylo mi sděleno, že v tuto chvíli nikoli, ovšem v budoucnu to prý vyloučit nelze. Proto jsem z procesní opatrnosti ukončil zastupování Andreje Babiše mladšího,“ řekl Právu Bartončík.

Obhájce se měl do střetu zájmů dostat v okamžiku kolize dvou aktérů případu, k níž došlo v listopadu. Babiš mladší tehdy opakovaně prohlásil, že jej otcův zaměstnanec a manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov nedobrovolně drží na Krymu. Babišův syn nyní písemně souhlasil s dohodou o konci obhajoby, což zprostředkovala jeho matka, bývalá manželka premiéra. Sám Bartončík nebyl s Andrejem Babišem mladším v kontaktu minimálně dva měsíce.

Babišův syn by se naopak mohl dostat do styku se švýcarskými úřady, které měl o přezkoumání jeho zdravotního stavu požádat státní zástupce Jaroslav Šaroch. Redakci Práva to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Pražské státní zastupitelství odmítlo situaci komentovat. Znalci z oboru psychiatrie by měli posoudit, jestli zdravotní stav opravdu brání Andreji Babišovi mladšímu v účasti na trestním řízení.

Vyšetření ve Švýcarsku by však nemuselo hrát u případného soudu roli. Klasický znalecký posudek totiž mohou vypracovat pouze znalci jmenovaní českými soudy. Babiš mladší se přitom podle informací Práva odmítá vrátit do ČR. „Ryze teoreticky lze říct, že (znalecký posudek ze Švýcarska) půjde přece jen použít jako listinný důkaz, který bude mít nějakou výpovědní hodnotu,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Pod drobnohled úřadů se dostal i sám žalobce Šaroch. Vrchní státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že v říjnu iniciovalo provedení vnitřního dohledu, který byl vykonán městským státním zástupcem. Opakovala se tak situace z loňského roku. Tehdy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová označila délku vyšetřování za „hraničně akceptovatelnou“, za práci podřízených se však tehdy postavila.

Termín ukončení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, prodloužený do konce probíhajícího roku, nejspíš nebude stačit. „S ohledem na nadále probíhající procesní úkony přichází prodloužení vyšetřování v úvahu a policejní orgán i státní zástupce musí tuto skutečnost zvažovat jako reálnou,“ uvedl Cimbala. Pochybnosti nad délkou kauzy má i bývalá ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. „Určitě tam jsou zbytečné časové prodlevy,“ uvedla pro Právo.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Andrej Babiš Andrej Babiš ml. Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy