Ovčáček má svou teorii: V kauze Agrofert jde o něco jiného. Čeští europoslanci ze sebe dělají hejly

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana se domnívá, že za projednáváním střetu zájmů premiéra Andreje Babiše v Evropském parlamentu stojí pokoutní zájmy západních firem. Politici se mezitím hádají, komu vlastně Brusel zastavil dotace - zda pouze Agrofertu, či celému Česku.

Hradní mluvčí je sice, stejně jako prezident Miloš Zeman, na dovolené, přesto se úplně neodmlčel. Na twitteru se rozhodl bránit českého premiéra. Naznačil přitom, že za projednáváním jeho údajného střetu zájmů v Bruselu muže být něco víc, než se zdá.

Za vším hledej peníze. Jsem zcela přesvědčen, že bruselské tažení proti Agrofertu má ve skutečnosti cíl zbavit západoevropské agrofirmy české konkurence. Čeští europoslanci prostě ze sebe dělají hejly.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 12. prosince 2018

„Za vším hledej peníze. Jsem zcela přesvědčen, že bruselské tažení proti Agrofertu má ve skutečnosti cíl zbavit západoevropské agrofirmy české konkurence. Čeští europoslanci prostě ze sebe dělají hejly,“ vzkázal Ovčáček.

Pozoruhodné, jak jsou kolaboranti a vlastizrádci stále stejní. Neskrývají až dětinskou radost, když je za jejich přispění republika ponižována a vláčena mocnými zleva nebo zprava.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 13. prosince 2018

Pamatujme na slova pana prezidenta: Některé země samozřejmě mohou chtít být provinciemi, protože z Evropské unie dostávají peníze. Ale pokud svoji svobodu prodáte za peníze, nakonec stejně ztratíte i ty peníze.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 13. prosince 2018

Co se vlastně v europarlamentu dělo?

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger ve středu oznámil, že dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nehodlá Evropská komise vyplácet Agrofertu žádné dotace.

S ohledem na různé interpretace včerejších výroků komisaře Oettingera pronesených v EP, jsem ho požádal, ať vysvětlí, co chtěl opravdu říci ohledně pozastavení dotací.

— Petr Ježek (@JezekCZ) 13. prosince 2018

Jeho slova ale vyvolala nejasnosti, následně se objevila zpráva, že nejde jen o Agrofert, ale že řádné dotace nebudou vypláceny České republice. Česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ale naopak tvrdí, že jde opravdu o zastavení dotací holdingu Agrorert.

Současná situace okolo nevyjasněného střetu zájmu premiéra ohrožuje v případě zastavení výplaty dotací tisíce zemědělců a jejich rodin v ČR. Pan premiér by tento problém měl s orgány EU řešit s největší prioritou.

— Marian Jurečka (@MJureka) 13. prosince 2018

To se ale řadě europoslaneců nelíbí. „Pokud se potvrdí podezření, že ČR je od srpna zcela odříznuta od evropských dotací kvůli kauzám českého premiéra, jednalo by se o bezprecedentní událost, která musí vyústit v jediné: definitivní konec vlády Andreje Babiše, který poškodil naši republiku jako nikdo v její historii,“ vzkázal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Z kanceláře předsedkyně výboru CONT I. Graessle jsem obdržel informaci,že k zastavení plateb z evr. rozpočtu dochází ve vztahu k celé České republice.Požádal jsem o konfirmaci Komisi.Byl by to bezprecedentní krok a jen stěží uvěřitelné poškození zájmů ČR ze strany jejího premiéra

— Stanislav Polčák (@stanislavpolcak) 13. prosince 2018

Podobně to vidí i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Aby bylo jasno : Neexistuje žádný vztah EU-Agrofert. Peníze Agrofertu platí Česká republika a pak je účtuje EU. Pokud EU neproplatí zjevné zlodějny, propad příjmů bude mít ČR. Agrofert bude na svých,“ zdůraznil.

To, že v případě, že by EK opravdu shledala, že v ČR nefungují kontrolní mechanismy, mohla by pozastavit platby Agrofertu (ne ČR, jen AGF), řekl také. Tak to bylo vždy ve finančním nařízení. To není nic nového. Ale taková situace ani zdaleka ještě nenastala.

— Martina Dlabajova (@Mdlabajova) 13. prosince 2018

„Evropská komise bude auditovat #dotace, které dostal #Agrofert. Již v lednu. A aby bylo jasné, nejde o spor Česká republika a #EU, jde o problém s podnikáním českého premiéra @AndrejBabis jako osoby a jeho zřejmý nesoulad s unijními, a tedy i našimi pravidly,“ vysvětloval na twitteru europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer.

„Upřesnění - komisař oznámil, že v lednu proběhne audit, který prověří #dotace, které firmy @AndrejBabis budou nárokovat od srpna (kdy začal platit evropský zákon o #stretzajmu), ale i peníze, co dostaly předtím,“ doplnil.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš dotace EU (Evropská unie) Jiří Ovčáček Günther Oettinger Klára Dostálová Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Martina Dlabajová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy