Vildumetzová (ANO) zůstane hejtmankou i poslankyní, kumulace funkcí už jí nevadí

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) zůstane přes své sliby poslankyní i hejtmankou Karlovarského kraje. Funkci v čele kraje bude ale vykonávat jako neuvolněná za 0,4násobek platu, který dosud brala jako uvolněná hejtmanka. Její základní plat by tak měl činit necelých 47.000 korun. Mračková Vildumetzová, která je také předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, kumulace vysokých funkcí dřív kritizovala.

"Rozhodla jsem se především z toho důvodu, že jsem minulý týden byla 11 hlasy zvolena předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, což je pozice velmi významná a prestižní. Když jsem se stala hejtmankou, tak jsem slíbila, že udělám všechno pro to, aby se náš kraj více prosadil. A to z pozice předsedkyně Rady Asociace krajů můžu v daleko větší míře naplňovat," řekla ČTK Mračková Vildumetzová. Uvedla, že tři funkce dosud vykonávala s plným nasazením, připustila ale, že to mělo vliv na její osobní život.

Řada zastupitelů, koaličních i opozičních, se dnes vyjádřila, že jim v podstatě kumulace funkcí nevadí, pokud je někdo dělá dobře. Například Jan Horník (STAN), který je sám starostou i senátorem, řekl, že mu kumulace funkcí nevadí. "Ale měla by si rozmyslet dávat před volbami sliby," poukázal na to, že Mračková Vildumetzová několikrát právě tento jev odsuzovala.

Činila tak i v době, kdy ve stejných dvou funkcích byl hejtman Josef Novotný (ČSSD). Kritiku bývalého hejtmana připomněl i Jakub Pánik (ČSSD). "Z mého pohledu je hejtmanka v současné době jediným člověkem ze současné koalice, který je schopný pro kraj v Praze vybojovat dobré věci. Na druhou stranu ji vnímám také jako člověka, s kterým jsme v minulosti kritizovali minulého hejtmana za souběh funkcí. Takže v tuto chvíli to vnímám tak, že nedodržela svůj slib, ale jsem rád, že zůstala hejtmankou Karlovarského kraje," řekl ČTK Pánik.

Po sérii pochvalných vystoupení na adresu Mračkové Vildumetzové, a to i z řad veřejnosti, opoziční zastupitel Jiří Klsák uvedl, že mu dnešní projednávání bodu týkajícího se hejtmanky připadalo jako dopředu připravené. "A velmi mi to připomínalo minulost a tak trochu absurdní divadlo," řekl Klsák (KOA).

Podle usnesení, které předložila sama hejtmanka a které dnes schválilo 33 ze 45 zastupitelů kraje, se také rozšíří počet statutárních náměstků hejtmanky z jednoho na dva. Tím druhým bude Petr Kubis (ANO). Zároveň pokud Parlament přijme zákon o tom, že při kumulaci funkcí budou poslanci, ministři a senátoři dostávat jen 40 procent platu za druhou uvolněnou funkci, stane se Mračková Vildumetzová opět uvolněnou hejtmankou a bude se řídit právě tímto zákonem. Například základní měsíční plat poslance a senátora činí 82.400 korun, podle Sněmovnou schváleného návrhu by měly ale platy vrcholných politiků příští rok vzrůst zhruba o devět procent.

Související

Jana Vildumetzová

Exhejtmanka Vildumetzová porodila syna. Pochlubila se fotkou Honzíčka

Poslankyně a bývalá hetmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (46) porodila syna. Informovala o tom dnes na facebooku, kde zveřejnila fotografii sebe a novorozeného dítěte. Bývalá hejtmanka uvedla, že jsou oba zdraví a v pořádku. Mračková Vildumetzová po oznámení těhotenství zůstala poslankyní a v radě Karlovarského kraje.

Více souvisejících

Jana Vildumetzová - Hejtmani Karlovarský kraj Poslanecká sněmovna politici Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy