Přehnaný poplach? Informace o Huawei nejsou pro politiky novinkou, tvrdí Šlechtová

České ministerstvo zahraničí nepoužívá zařízení ani techniku od čínských firem Huawei a ZTE. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Michal Bucháček z tiskového odboru ministerstva. Před používáním softwaru a hardwaru obou čínských firem varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Podle NÚKIB představuje používání softwaru a hardwaru od Huawei a ZTE bezpečnostní hrozbu. Úřad uvedl, že k vydání varování ho vedly jeho poznatky včetně poznatků z činnosti bezpečnostních partnerů a také zjištění spojenců. Od letoška mají v USA zakázáno používat techniku Huawei a ZTE státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci. Zákaz přístupu Huawei do 5G mobilní sítě vydaly Nový Zéland, Austrálie či Japonsko.

Dnes úřad pro kybernetickou bezpečnost informoval, že v první polovině ledna vydá metodický pokyn pro úřady, mimo jiné ministerstva, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE.

Zmapovat situaci už nechal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). "Bude záležet, jak se to vyhodnotí, ale za mě mohu říct, že v tomto směru udělám opatření, aby je nepoužívali," řekl v pondělí na dotaz novinářů, zda je udržitelné, aby někteří důstojníci armády užívali aparáty Huawei. 

"Pro vrcholové politiky není žádnou novinkou vyjádření úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Jen je to nyní veřejné," poznamenala exministryně obrany Karla Šlechtová. Dodala, že "značky přístrojů" zakázala na ministerstvu pro místní rozvoj i na ministerstvu obrany, v jejichž čele působila, a to především v ochranné službě ministra obrany. "Jsou věci, které dávno měly ohlídat i příslušné tajné služby," dodala.

Pro vrcholove politiky neni zadnou novinkou vyjadreni Uradu pro kybernetickou bezpecnost. Jen je to nyni verejne. Znacky pristroju jsem zakazala jak na MMR tak na MO, predevsim v ochranne sluzbe ministra obrany. Jsou veci, ktere davno mely ohlidat i prislusne tajne sluzby.

— Karla Slechtova (@SlechtovaKarla) 18. prosince 2018

ČTK na doplňující dotaz odpověděla, že konkrétní firmu nelze výslovně zakázat, protože je nutné dodržovat zákon o zadávání veřejných zakázek. Situaci proto řešila "v rámci možností". "Na ministerstvu obrany jsem nicméně nechala vyměnit telefony své bývalé ochranky," dodala.

Dnes Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany ČTK sdělil, že na základě zadaného šetření učiní resort ministerstva obrany "takové kroky, aby tyto telefony nebyly pro zaměstnance ministerstva obrany ani armády bezpečnostním ohrožením". Dodal, že o dalším postupu zatím konkrétní rozhodnutí nepadlo.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má nyní 120 telefonů a 184 modemů Huawei. "MMR celou skutečnost monitoruje a vyhodnocuje. V tuto chvíli stále platí podmínky soutěže veřejných zakázek, kdy se soutěží dle parametrů," uvedla mluvčí úřadu Veronika Vároši. Podle ní je potřeba, aby NÚKIB vydal právně závazný dokument, kterým se pak budou úřady řídit.

Společnost Huawei kategoricky odmítla, že by její výrobky představovaly bezpečnostní hrozbu. Vyzvala NÚKIB, aby místo špinění její reputace předložil fakta.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei ministerstvo zahraničí ministerstvo obrany Lubomír Metnar Karla Šlechtová Česká republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy