Bývalí ministři vnitra: kontroverzní Slovák končí s politikou, Chovanec zatím zůstává

Jsou bývalými ministry vnitra a poslanci sociální demokracie, tam však jejich společný osud končí. Zatímco Robert Kaliňák opouští poslaneckou lavici ve slovenském parlamentu, jedno místo v tom českém nadále patří Milanu Chovancovi, přestože činnost vlády, jejíž součástí je i ČSSD, často sabotuje.

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák dnes oznámil, že do konce roku opustí Národní radu. Zatím ovšem neví, zda je to jeho definitivní odchod z politiky, v řadách strany Smer-SD zůstává. „Neměním kabáty, neměním strany,“ komentuje svůj krok blízký spolupracovník dlouholetého slovenského premiéra Roberta Fica.

Kaliňáka s Ficem stála letos na jaře místo ve vládě kauza dvojnásobné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Kaliňák byl předtím ministrem vnitra ve všech třech vládách Roberta Fica mezi lety 2006 až 2018. V nové vládě současného premiéra Petera Pellegriniho se už neobjevil.

Kaliňák si plánuje obnovit advokátskou licenci, tomuto povolání se věnoval již před svou politickou dráhou. „Jakou řeku přejdu, řeknu, až před ní budu stát. Před žádnou řekou momentálně nestojím, je to relativně daleko a nedokážu se k tomu zatím vyjádřit,“ odpověděl Kaliňák na dotaz, zda se hodlá do politiky vrátit v dalších parlamentních volbách.

I v českém parlamentu sedí za vládní stranu v poslaneckých lavicích bývalý ministr vnitra. Milan Chovanec vedl v minulém období ten samý resort, kde dnes šéfuje předseda jeho ČSSD Jan Hamáček, který sociální demokraty přivedl do další vlády s hnutím ANO Andreje Babiše.

Chovanec při červencovém hlasování o vyslovení důvěry vládě odmítl menšinovému kabinetu ANO a „jeho“ sociálních demokratů vyjádřit podporu. Učinil tak prý kvůli svému poslaneckému slibu. „V něm jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat „podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“. Svědomí je ryze individuální záležitostí a nelze jej podřídit kolektivnímu rozhodnutí,“ uvedl tehdy.

K vzorným poslancům nepatří Chovanec dosud, účastnil se totiž zhruba jen dvou pětin hlasování v tomto volebním období, ačkoliv ČSSD je vládní stranou. Horší docházku vykazuje už jen premiér Andrej Babiš.

I bývalý český ministr vnitra však svůj mandát nabízel k dispozici nahrádníkům. „Kolegům jsem nabídl, aby se rozhodli, jestli mě z klubu vyloučí. Pokud by mě vyloučili, tak bych se mandátu okamžitě vzdal,“ argumentoval Chovanec. Sociálnědemokratický poslanecký klub jej však v létě vyloučit odmítl, Chovanec tak, na rozdíl od Kaliňáka, zůstává alespoň řadovým poslancem.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Robert Kaliňák

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy