Komunisté mučili a všechno ukradli. Grebeníčkova kniha je nehoráznost, bouří se biskupové

Za nehoráznost označil vydání knihy Miroslava Grebeníčka o církevních restitucích a údajné škodlivosti církve generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Kritizuje také to, že se představení knihy zúčastnil i ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. Ten popírá tvrzení, že knihu křtil, ale setkání pořádaného poslaneckým klubem KSČM se zúčastnil a knihu tam svým proslovem uvedl.

"Komunisté, kteří 40 let pronásledovali církev, mučili, věznili a internovali její představitele, ukradli všechen církevní majetek, kostely a další církevní objekty, ze kterých se pod jejich správou staly ruiny, si dovolí vydat knihu o církevních restitucích a škodlivosti církve, jejímž autorem je zrovna Miroslav Grebeníček," uvedl Přibyl.

"Respektuji svobodu projevu, ale tady se jedná o skutečnou nehoráznost. Z úcty ke všem pronásledovaným se musím ozvat!" dodal Přibyl.

Kniha bývalého předsedy KSČM a syna vyšetřovatele komunistické Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka se jmenuje Ve znamení kříže a má podtitul Podvody nelze halit svatou rouškou. Hned v úvodním slově nákladně vypravené knihy na křídovém papíře a s barevnými fotografiemi Grebeníček píše o tom, že církev podle něj usiluje především o majetek.

"Divadlo, jež církev rozpoutala kolem majetkového vyrovnání s českým státem, nepokrytě ukazuje na její touhu po majetku, která je rafinovaně zakrývána slovy o spravedlnosti a právu," píše. "Ne, nejde ani o restituce, ani o nápravu, ale o pragmatickou snahu urvat kus státního vlastnictví, domoci se za každou cenu peníze ze státního rozpočtu. Získat nezávislost nejen na státu, ale do jisté míry i na vlastních věřících," míní Grebeníček. Na více než 400 stranách pak vystudovaný historik popisuje svůj pohled na novodobou historii katolické církve v Česku a zejména na léta, kdy se připravovalo majetkové vyrovnání státu s církvemi.

V médiích se v tomto týdnu objevila zpráva, že ministr Staněk, tedy představitel resortu, v jehož gesci církve jsou, Grebeníčkovu knihu pokřtil. Ministr to odmítl, uvedl, že se akce zúčastnil jako vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM. "Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil," napsal na sociální síti.

Grebeníček dnes ČTK sdělil, že Staňka na představení knihy pozval ředitel Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda. "Pokud nyní někteří ideologové účelově bombardují ministra kultury, který přijal pozvání ředitele nakladatelství, neznamená to, že se ministr s autorem a obsahem knihy ztotožnil. Ministr promluvil o názorové pluralitě a v té souvislosti také zvedl číši a vyzval ke společnému přípitku," uvedl Grebeníček.

Staňkovu účast na akci kritizovali na sociálních sítích například bývalý premiér Mirek Topolánek a lidovečtí exministři Marian Jurečka a Daniel Herman. 

Komunista Grebeníček má velkou slabost pro katolíky. Pečlivě sleduje papeže Františka, kterého čím dál častěji ve sněmovně cituje, radí křesťanům co mají a nemají dělat, co mohou a nemohou vlastnit a dokonce si nechal pokřtít svou knihu a to přímo ministrem kultury.

— Ondřej Benešík (@BenesikOndra) 27. prosince 2018

O Staňkovi jsem doteď věděl jen to, že jeho náměstek produkuje záchodovou poezii. Už vím víc. Staněk je nebezpečný hajzl.

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 26. prosince 2018

Grebeníček jejich vyjádření označil jako neomalená a inklinující "k prachobyčejnému křupanství". "Ani jeden z nich na akci nebyl přítomen, knihu nečetl, ale bombastické žvásty vypouštějí s lehkostí osob zcela prostoduchých," uvedl Grebeníček. Staněk podle něj na rozdíl od svého předchůdce Hermana problematiku resortu kultury ovládá.

Sněmovna v polovině prosince posunula do závěrečného schvalování předlohu poslanců KSČM o zdanění peněžitých náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích. Hlasování by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne ve druhé polovině ledna. Zdanění náhrad patří k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Miroslav Grebeníček Církev KSČM

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy