Postkomunistická justice? Každý šestý současný žalobce byl členem KSČ

Na státních zastupitelstvích stále působí nejméně 204 státních zástupců, kteří byli před rokem 1989 členy Komunistické strany Československa. Jde zhruba o 16 procent ze současného počtu 1252 státních zástupců. Podíl bývalých komunistů mezi žalobci je o něco vyšší než mezi soudci.

"Dnes tento stav pouze musím vzít na vědomí, akceptovat ho, protože de iure je pro mě neměnný," řekla serveru iRozhlas.cz pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na Vrchním státním zastupitelství v Praze je podíl bývalých komunistů nadprůměrný, dosahuje 30 procent.

Podle Bradáčové je to při pohledu do historie logické, Vrchní státní zastupitelství v Praze vzniklo transformací z Generální prokuratury a Hlavní vojenské prokuratury, řada státních zástupců, dřívějších prokurátorů, byla členy KSČ. Naproti tomu státní zastupitelství v Olomouci a v Brně vznikly jako dva nově se koncipující úřady. V Olomouci podíl činí deset procent, ze 32 žalobců jsou tři bývalí komunisté.

Mezi šéfy obvodních a okresních státních zastupitelství je podíl bývalých členů KSČ dvakrát vyšší než mezi řadovými žalobci. Ti jsou přitom šéfům příslušného státního zastupitelství přímo podřízeni. Často také rozhodují s konečnou platností. Nejvyšší podíl bývalých členů KSČ je na okresních státních zastupitelstvích v Třebíči (čtyři ze šesti), v Chrudimi (dva z pěti) a v Sokolově (čtyři z deseti). Naopak ve Znojmě, Žďáru nad Sázavou nebo v Praze 2 nepůsobí mezi zástupci žádný exkomunista.

Na Nejvyšším státním zastupitelství je podíl bývalých komunistů nadprůměrný: 16 z 57, to je 28 procent. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je výskyt bývalých členů KSČ v justičním aparátu důsledkem postoje, který česká společnost ke komunistickému režimu a jeho představitelům zaujala. "Nedošlo k zákazu komunistické strany v devadesátých letech, nedošlo k tomu, že by se členové KSČ jakýmkoliv způsobem diskriminovali v přístupu k nějakému zaměstnání či profesi. Tím je tedy umožněno, aby i nadále pracovali v jakýchkoliv pozicích," řekl Radiožurnálu Zeman.

Podle ministerstva spravedlnosti je vyšší podíl bývalých komunistů na vyšších pozicích logický. U vyšších stupňů státních zastupitelství pracují zpravidla starší ročníky, jež se kariérním postupem dostávají na vyšší pozice. Ministerstvo zdůraznilo, že řadové členství v KSČ nebylo a není omezujícím faktorem pro výkon veřejné funkce.

Prokurátoři i soudci prošli na začátku 90. let prověrkami, takzvanými renominačními procesy, které měly podle serveru nejoddanější komunistické kádry z justice odstranit. Jejich součástí byla i povinnost předložit lustrační osvědčení. Jeho majitelé by neměli být příslušníky ani spolupracovníky StB, funkcionáři KSČ od okresního tajemníka výš, příslušníky Lidových milicí ani členy akčních výborů či prověrkových komisí. Soudci a žalobci, kteří prověrkám odolali, na svých místech často pracují dodnes. A mnozí ve svobodných poměrech povýšili.

Související

Ivan Bartoš (Piráti)

Vláda slibuje dokončení trestního řádu i digitalizace veřejné správy

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) chce do tří let dokončit digitalizaci služeb veřejné správy. Nejpozději v roce 2023 by podle ní měla také skončit povinnost nosit s sebou průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak. Plánuje vytvořit Portál podnikatele a jednotné digitální tržiště. Hodlá rovněž vytvořit platformu pro spolupráci veřejného a soukromého sektoru na poli kybernetické bezpečnosti. Vyplývá to z vládního programového prohlášení.
Marie Benešová

Končící ministryně Benešová souhlasí s justičním programem koalice, má i výhrady

Dosluhující ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) má z návrhů nově vznikající vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty v justici výhrady zejména k posilování role Senátu. S programovým prohlášením ale souhlasí. Některé z avizovaných bodů ministerstvo již připravilo v dosavadním volebním období, sdělila ČTK. Některé plánované kroky by ale podle ní měly být konkrétnější.

Více souvisejících

justice Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) státní zástupci soudy Praha Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy