Je senior – terorista oběť, nebo chtěl zabíjet lidi? Balda upozorňoval spící většinu, tvrdí pražská SPD

Zástupci SPD přišli během včerejšího dne s opravdu svérázným vysvětlením trestní kauzy seniora Jaromíra Baldy, který je obžalován z terorismu. Pražská buňka hnutí označila za pravého viníka kabinet Andreje Babiše (ANO), poslanec Lubomír Volný zase obvinil „fanatické vítače a stoupence multikulturalismu“. Senátoři naopak nad slovy zástupců SPD kroutí hlavou.

Jednasedmdesátiletý Jaromír Balda stanul před soudem v tomto týdnu, protože v létě 2017 porazil na vlakové tratě stromy, které zapříčinily nehodu dvou osobních vlaků ve středních Čechách, za což mu v současnosti hrozí až 15 let vězení. Obžaloba totiž jeho činy vyhodnotila jako teroristické útoky.

Balda se hájí slovy, že v žádném případě nedělal žádný teror. „Nechtěl jsem nikomu ublížit nebo někoho zabít. Chtěl jsem pouze vyvolat odpor, aby k nám ta hrůza nepřišla. Neměl jsem strach ze všech migrantů, jenom z těch náboženských, zmanipulovaných a sebevražedných,“ uvedl u soudu důchodce, který se dokonce připodobnil k Janu Palachovi.

Na jeho obranu včera na Facebooku přispěchala pražská buňka SPD, jejímž předsedou je Vítězslav Novák. „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Ten pán se připodobnil k Janu Palachovi. Chtěl upozornit spící většinu. Bohužel má pravdu,“ napsala ve svém vyjádření.

Kabinet Andreje Babiše prý nedává lidem dostatečné záruky, že se islámská invaze, které čelí západní Evropa, nedotkne i České republiky. „Oligarcho-socialistická vláda nechává lidi v nejistotě. Teď podepsali migrační pakty. No, to je vstupenka pro všechny migranty světa, pojďte k nám,“ tvrdí pražští členové hnutí Tomia Okamury.

„Ten pán není od pohledu žádný terorista, je to jen zoufalý člověk, který už nevěděl, jak ochránit naši zemi, naše ženy a děti,“ konstatovala pražská SPD na Baldův účet.

tady můžeme vidět jak Okamura podává ruku Vaňkové a v pozadí stojí náš terorista. Září 2017. pic.twitter.com/Aqi7ZWxsh1

— Michal Žurovec (@michal_zurovec) 9. ledna 2019

V dalším stanovisku už emoce mírnila, podobné jednání dokonce odsoudila. „SPD odsuzuje jakoukoliv formu terorismu! Byť se tento člověk deklaruje jako sympatizant SPD, vinu za jeho nedokonaný čin nese současná vláda, která něco jiného říká a něco jiného koná,“ konstatuje pražská SPD.

Na sociálních sítích rovněž někteří lidé upozorňovali na archivní fotku ze setkání Tomia Okamury a okresní koordinátorky SPD Blanky Vaňkové, která má být údajně kamarádkou obžalovaného útočníka. Sám Balda na fotce stojí v pozadí.

Senátorům se vařil mozek, podle Volného vytváří bezpečnostní hrozby „vítači a sluníčkáři“

„Srovnávat poblázněného seniora, který ohrozil spoustu lidí stromy hozenými na železniční trať, s Palachovým vrcholným aktem občanské odvahy k sebeobětování, to už chce žaludek. SPD se zřejmě neštítí ničeho,“ ohradil se na svém Twitteru senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

„Podle SPD ochráníte naše ženy a děti tím, že pár našich žen a dětí zabijete? Pomaleji a ještě jednou prosím. Nestíhám. Asi se mi vaří mozek,“ konstatoval nevěřícně na Facebooku další z členů horní komory, předseda senátorského Klubu pro liberální demokracii – SENÁTOR 21 Václav Láska.

Srovnávat poblazněného seniora, který ohrozil spoustu lidí stromy hozenými na železniční trať, s Palachovým vrcholným aktem občanské odvahy k sebeobětování, to už chce žaludek.SPD se zřejmě neštítí ničeho. pic.twitter.com/KUOLDyiY6p

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) 9. ledna 2019

Naopak značně kontroverzní poslanec SPD Lubomír Volný označil za viníky „fanatické vítače a maniaky multikulturalismu“, kteří podle jeho názoru prosazují cenzuru svobodných médií. Naznačil však, že by mohlo jít i o cílenou provokaci.

„To Vy, fanatici islamizace a afrikanizace zbytků svobodné Evropy, zde vytváříte reálně nebezpečné a stresující prostředí a pochopitelně se najdou i lidé, kteří budou reagovat přecitlivěle a neadekvátně, protože se budou oprávněně cítit ohroženi,“ napsal Volný na Facebooku, ale dodal, že SPD odsuzuje jakékoliv projevy násilí zneužívané k politickému boji.

„Jako perlička na závěr je tady neoddiskutovatelný fakt, že jste to Vy, “ liberální demokraté”, vítači a sluníčkaři, fanatici falešné ideologie multikulturalismu, kteří vytváříte v této zemi reálné bezpečnostní hrozby. Jedním z našich cílů je ochrana země před negativními dopady nepřirozeného multikulturalismu,“ doplnil Volný.

Naopak profily vrcholných představitelů SPD k tomuto tématu mlčí. Předseda hnutí Tomio Okamura se raději zabýval žižkovskou Klinikou nebo problematikou MeToo, zatímco místopředseda Radim Fiala se věnoval údajné propagandě na obrazovkách veřejnoprávní České televize.

Související

Jaromír Balda

Teror na železnici: Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad Baldou

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad Jaromírem Baldou, jenž si má odpykat čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým trestným činem. Balda podal dovolání proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Informaci z justiční databáze potvrdila ČTK Jitka Kubešová, mluvčí Krajského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance.

Více souvisejících

Jaromír Balda (útoky na železnici) Terorismus v ČR Svoboda a přímá demokracie (SPD) Lubomír Volný (SPD) Tomáš Czernin Václav Láska Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

SACEUR: Ruská armáda nemá dost sil na průlom v Charkovské oblasti

Ruská armáda nemá dostatečný počet pozemních sil k dosažení strategického průlomu v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Ve čtvrtek to uvedl vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) Christopher Cavoli, agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy