Kdo nahradí Chovance ve Sněmovně? Votava váhá, chce se poradit s rodinou

Bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava (ČSSD) se zatím definitivně nerozhodl, zda nahradí v Parlamentu někdejšího ministra vnitra Milana Chovance, který se do konce března vzdá poslaneckého mandátu. Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček dnes ČTK řekl, že by Votavovu přítomnost v zákonodárném sboru uvítal. Hamáček dnes jednal s Votavou jako starostou Stříbra o bezpečnosti ve městě v souvislosti s velkým počtem agenturních dělníků v průmyslových zónách.

"Respektuji, že je to na rozhodnutí Vaška Votavy. Samozřejmě by byl posilou pro sociálnědemokratický klub," uvedl předseda strany.

"Pro mě je to složitá otázka, protože jsem tady nastoupil jako starosta (osmitisícového Stříbra), tak to město nechci nechat na holičkách. Starostou v každém případě chci zůstat, i v zastupitelstvu," uvedl Votava.

Chce se nejprve poradit s rodinou a se spolupracovníky na radnici, které označil za dělný tým. "Pokud ano, tak by se to muselo nějak skloubit, ale ještě nejsem úplně definitivně rozhodnutý," uvedl. Jestli do Parlamentu půjde, dozví se to Hamáček jako první. Podle Votavy Chovanec oznámil, že odejde k poslednímu březnu, a tak je na rozhodování "relativně čas".

Votava dnes uvedl, že by se starostování dalo sladit s prací ve Sněmovně. "Je tam řada starostů, je to samozřejmě těžší, ale asi se to dá skloubit, ale nejsem ještě rozhodnut," řekl.

Chovanec oznámil odchod ze Sněmovny 13. ledna na krajském sjezdu strany v Plzni. Nesouhlasí totiž s účastí ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Účast sociální demokracie ve vládě kritizoval dlouhodobě. Chovanec v ten samý den, kdy avizoval odchod ze Sněmovny, obhájil své místo v čele krajské ČSSD. "Nechci ve své podstatě kazit integritu klubu sociální demokracie, protože já se opravdu neumím radovat z toho, že vládneme s ANO, a myslím si, že je lépe odejít," uvedl tehdy.

Chovanec chce z Parlamentu odejít po sjezdu ČSSD, který bude na začátku března v Hradci Králové. Po odchodu ze Sněmovny se chce několik měsíců věnovat sám sobě, zejména svému zhoršenému zdraví, uvedl na facebooku. "Svůj další život nevidím ve vrcholové politice," dodal.

ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, a ve dvousetčlenné Sněmovně tedy potřebují pro své návrhy získat vždy ještě podporu některé z dalších stran. Kabinet vládne s podporou KSČM.

Osmačtyřicetiletý Chovanec působil v roce 2017 jako úřadující předseda ČSSD po rezignaci tehdejšího předsedy Bohuslava Sobotky.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Václav Votava (ČSSD) Poslanecká sněmovna ČSSD Praha Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy