Soudce se pustil do Zemana. A Ovčáček se rozhodl, že to tak nenechá

Bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa cítí velké zklamání z toho, jak se prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář chovají vůči justici. Hrad mu podle něj opakovaně dával najevo, jak má v některých kauzách správní soud rozhodnout. Baxa v rozhovoru pro Deník D uvedl, že prezident má místy jednostranné a pofiderní informace o soudnictví a na jejich základě pak veřejně prezentuje klišé o nefunkční justici. Hrad podle něj také nechápe, že i pro prezidenta republiky platí rovnost před zákonem a v řízení před soudem.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že když si Baxa přisuzuje právo dávat doporučení prezidentovi, nemůže totéž právo hlavě státu upírat. "Žijeme ve svobodné společnosti, toto opravdu není doba komunistické justice," reagoval dnes Ovčáček na twitteru.

2/2 Stejně tak má pan prezident plné právo sdělit svůj názor. Jestliže tedy pan Baxa sám sobě přisuzuje právo dávat doporučení prezidentu republiky, nemůže upírat to samé právo prezidentu republiky. Žijeme ve svobodné společnosti, toto opravdu není doba komunistické justice.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 17. ledna 2019

Baxa věřil tomu, že Zeman bude mít zájem situaci v justici zlepšit i s ohledem na to, že hlava státu má v této oblasti významné pravomoce, to se ale nestalo. "Měl jsem několik málo příležitostí se s prezidentem setkat - a on nevybočil ze svého stylu. Jednak kritizoval, jednak poučoval, ale málokdy naslouchal tomu, jak přenastavit fungování soudů tak, aby plnily roli, kvůli které existují. Natožpak aby se zeptal," uvedl Baxa.

Při osobních setkáních mu Zeman jako tehdejšímu předsedovi soudu předložil "seznam hříchů", tedy některých rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Nereagoval přitom na jeho argumenty, že soudci rozhodují nezávisle a předseda NSS je nemůže a nesmí ovlivnit. Prezident navíc během diskuse o některých soudních verdiktech zmínil i to, že by si Baxu dovedl představit jako předsedu Ústavního soudu.

"Odbyl to opakovaně tím, že řekl: 'Ale vy jste šéf, vy to máte zařídit.' Poté mi řekl, že si mě dokáže představit jako předsedu Ústavního soudu. A řekl to opakovaně. Ten rozhovor jsme vedli mezi čtyřma očima. Potom začal mluvit o soudním řízení ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. A bylo mi jasné, že dává dost jasně najevo, jak má být rozhodnuto," prohlásil Baxa.

Ovčáček napsal, že Baxa vypustil do světa "kupu mediálně vděčných urážek". Zároveň soudce řekl, že v klíčových ústavních rozhodnutích dával prezidentovi doporučení. "Jestliže tedy pan Baxa sám sobě přisuzuje právo dávat doporučení prezidentu republiky, nemůže upírat to samé právo prezidentu republiky," uvedl mluvčí Hradu s tím, že nyní není doba komunistické justice.

1/2 Pan Baxa především vypustil do světa kupu mediálně vděčných urážek. Zároveň uvádí, že v případě klíčových ústavních rozhodnutí dával z vlastní iniciativy panu prezidentovi doporučení. Tedy, že sdělil panu prezidentovi svůj názor.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 17. ledna 2019

Baxa v rozhovoru kritizoval i chování Zemanova kancléře Mynáře, který se na něj dopisem obrátil kvůli případu Plzeňské teplárenské. Z dopisu je podle něj jasné, že prezident by uvítal rozhodnutí určitého druhu. Hrad nechápe, že každý se musí podrobit zákonu a že i pro prezidenta platí rovnost před zákonem a v řízení před soudem, řekl Baxa.

"Buď (kancléř Mynář) ví, co se sluší a co se patří, a pak ta pravidla vědomě přestupuje, anebo neví, že se nemůže určitých výroků, setkání, jednání a požadavků dopouštět. A pak mu to musí někdo říct," dodal bývalý šéf Nejvyššího správního soudu.

Podotkl, že politici vždy a nejen v Česku chtějí do rozhodování soudů zasahovat. Považuje ale za trochu smutné vysvědčení pro justici, že "politici tu a tam spojence mezi soudci nacházejí. Respektive mezi těmi vyššími soudními funkcionáři".

Zdůraznil, že dělba moci není separace mocí a nejde o to, aby se soudce nemohl sejít s žádným politikem, musí ale rozlišovat, co už je za hranou. Každý soudce musí podle Baxy vědět, že rozhoduje jménem republiky a složil soudcovský slib, kterému se nesmí zpronevěřit. "I kdyby ho o to rozhodnutí žádal třeba papež. Nebo prezident," uzavřel Baxa.

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se dotýkají Hradu a prezidenta. S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem například probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Hradu. Ústavní soudci se podle předsedy soudu Pavla Rychetského dohodli, že v živých kauzách bude nepřípustné, aby měli neformální kontakty s účastníky řízení.

Mynář tvrdí, že se soudce nesnažil ovlivňovat. Stejně jako při schůzkách s politiky či řediteli firem šlo podle kancléře o seznámení dotyčného se stanovisky, postoji a postupy prezidenta.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci na Baxovo tvrzení označil v Deníku N Baxu za důvěryhodnou osobnost, sám by ale na jeho místě jednal mnohem rychleji. "Je na morální integritě každého představitele justice, aby odolal možným svodům a dalším skutečnostem, které mohou být vykládány jako nátlak. Buď tomu každý z nás odolá, nebo - pokud je příliš velký - o tom má bezodkladně informovat," uvedl nejvyšší státní zástupce. Sám byl v minulosti také pozván na "jakousi schůzku s panem prezidentem", zdvořile ji ale odmítl neveřejným dopisem.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Josef Baxa (NSS) Nejvyšší soud justice Vratislav Mynář Praha Brno Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy