Drsná debata v ČT: Vytočený Filip seřval moderátorku Witowskou

V pondělím pořadu České televize Události, komentáře bylo opět dusno. Kvůli Huawei a Číně se střetli poslanec Pirátů Jan Lipavský a předseda KSČM Vojtěch Filip. Právě on ve studiu okřikoval moderátorku, která ho podle jeho tvrzení nenechala domluvit a říct svůj názor,

Filip začal vysvětlovat, že v Číně byl jako předseda UV KSČM a jednal tam se zástupci čínských komunistů. Podle něj šlo o dlouhodobě plánovanou cestu. Spor o Huawei označil za konkurenční boj dvou firem, Podle pirátského poslance a místopředsedy výboru pro obranu Jana Lipavského to tak ale není a připomněl, že NUKIB není žádný výrobce IT zařízení. Za jeho slova se mu ale Filip pořádně vysmál.

Úřad se podle něj stará o bezpečnost republiky a občanů, tak vydal varování. „Pražský hrad, který má sponzorskou smlouvu s Huawei, a Vojtěch Filip, místopředseda Sněmovny, který si do Číny dojel pro instrukce, budou tvrdit, že se jedná o konkurenční boj. My bychom měli především sledovat náš zájem,“ myslí si Lipavský.

„To je ale ideologický hlupák,“ odvětil svému kolegovy ze Sněmovny šéf komunistů, který trvá, že na tom, že o konkurenční boj dvou nebo tří firem opravdu jde. „To jsme jako Česká republika takovým státem, který si na to nedává software, který si zkontroluje?“ divil se Filip, který ve svém monologu pokračoval i poté, co se slova opět chopila moderátorka Světlana Witowská.

Lipavský v reakci na to připomněl, že Polsko zadrželo jednoho z ředitelů polské pobočky Huawei kvůli podezření ze špionáže a že nešlo o jediný případ. „Ty případy jsou, varování vychází od našich spojenců, to znamená Austrálie, Amerika - zemí, se kterými máme blízké vztahy,“ zdůraznil Pirát. „Kritická infrastruktura může být v rukou soukromé firmy, ale pokud přestanou fungovat mobilní sítě a internet, tak to ohrozí chod celé země. A tady má stát právo do toho zasahovat,“ myslí si Lipavský s tím, že podle čínských zákonů mají zahraniční firmy působící v Číně povinnost poskytovat součinnost.

Filip naopak připomněl, že mobilní operátoři nejsou z Číny a že je ani Číňané nevlastní. „Já jsem nenechal zprivatizovat ani Telekom, ani Teslu. Takže Česká republika je odkázána na zahraniční technologie, privatizovala i mobilní trh...“ vypočítával Filip. Do toho mu ale skočila s dalšími argumenty Witowská a Filip vybuchnul.

„Počkejte, počkejte! Paní redaktorko, nechte mě domluvit! Nechte mě domluvit! Buď jste si mě pozvali, protože chcete slyšet můj názor, nebo si to říkejte sama!“ křičel Filip na Světlanu Witowskou. „Nekřičte, prosím,“ vyzvala ho moderátorka, které nedokázala udržet smích. Filipovu chování se vysmál také pirátský poslanec. „Já vás nechám domluvit, jenom se ptám na otázku...“ pokračovala moderátorka která chtěla odpověď na otázku ohledně zákonu o součinnosti firem s čínskými úřady.

Včera jsem byl svědkem neobyčejné mediální manipulace, když se mne ve veřejnoprávních mediích snažili přesvědčit, že německá společnost na základě čínského zákonodárství bude sdělovat zpravodajské informace o České republice, do Pekingu, takovému blábolu opravdu nikdo neuvěří.

— Vojtěch Filip (@vojtafilip) 22. ledna 2019

„Já nekřičím, já vám jenom říkám… To není pravda, tak si ty čínské zákony přečtěte, Já jsem se na to ptal..“ pokračoval s tím, že operátoři čínští nejsou a že ti jen využívají zařízení. „Tohleto jsou prostě spekulace, které nahrávají pouze jedné straně konkurenčního boje a do toho já se zapojovat nebudu,“ zdůraznil Filip s tím, že jen někteří chtějí z ideologická důvodů bránit nákupu technologií a měli by se k tomu prostě přiznat. Pak chtěl pokračovat, moderátorka mu ale opět sebrala slov a Filip, který seděl ve studiu v Českých Budějovicích, jen zamával rukama. 

V podobně vyhroceném duchu se nesla i druhá část debaty. „Vy jste neoliberální anarchista, který tu mluví nesmysly," okomentoval argumenty slova Lipavského Filip. Politici si často skákali do řeči, oba si trvali na svém - moderátorka nakonec ukončila debatu konstatováním, že se Pirát a komunista v tomto tématu prostě neshodnou. 

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Události komentáře Huawei Jan Lipavský Světlana Witowská (moderátorka)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy