Petr Stuchlík se stal členem ANO, vedení hnutí mu dalo zelenou

Petr Stuchlík je ode dneška členem ANO. Usneslo se na tom předsednictvo hnutí na svém večerním jednání, kde řešilo rovněž otázky kampaně do nadcházejících voleb do Evropského parlamentu. ČTK to sdělila mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Stuchlík už dříve avizoval, že na nadcházejícím celostátním sněmu plánuje kandidovat do předsednictva.

Vedení ANO na své schůzi řešilo také otázku financování kampaně před volbami do europarlamentu nebo organizaci nadcházejícího sněmu. Bude se konat 16. února v Praze a bude se na něm volit vedení hnutí a sestavovat kandidátka do Evropského parlamentu.

Stuchlíka již jako svého člena schválila pražská organizace hnutí, členství však ještě muselo potvrdit celostátní vedení. Bývalý podnikatel vedl ANO do loňských komunálních voleb v Praze, kde mělo v minulém období primátorku. Po volbách skončilo v opozici. I když předseda hnutí a premiér Andrej Babiš nad výsledkem voleb v metropoli přes média vyjádřil nelibost, Stuchlík se i tak rozhodl do ANO vstoupit a ucházet se o místo v jeho předsednictvu.

Minulý týden se konal sněm pražské organizace hnutí, který na místopředsedu nominoval svého předsedu Jana Říčaře. Stuchlíka do předsednictva nominovat nemohl, protože v té době nebyl potvrzen jako člen hnutí. Může být však ještě nominován předsednictvem nebo i jednotlivým členem hnutí přímo na sněmu.

Všechny krajské sněmy na předsedu nominovaly Babiše a většina Jaroslava Faltýnka jako prvního místopředsedu, kterého podpořil i premiér. O post prvního místopředsedy se bude na základě nominací krajů ucházet i středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a brněnský primátor Petr Vokřál.

Hnutí ANO by na celostátním sněmu mělo jednat také o kandidátce pro evropské volby. Před pěti lety vedl ANO do eurovoleb Pavel Telička, který se později stal místopředsedou Evropského parlamentu, s hnutím se ale rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Nyní Babiš podpořil do čela kandidátky europoslankyni Ditu Charanzovou, která má podporu i z řady krajských sněmů. Před pěti lety ANO evropské volby vyhrálo, získalo čtyři z 21 českých křesel v Evropském parlamentu.

Související

Pražské zastupitelstvo

Novým zastupitelem Prahy je Nekolný (ANO), nahradil Stuchlíka

Novým zastupitelem Prahy se dnes stal Stanislav Nekolný (ANO). V zastupitelstvu nahradil lídra ANO v loňských volbách Petra Stuchlíka (ANO), který mandát složil 19. června. Nekolný (44) dnes do rukou primátora Zdeňka Hřiba složil na začátku zasedání slib zastupitele. Poslední výměna v pražském zastupitelstvu se konala v dubnu, kdy Martin Arden nahradil Tibora Vansu (oba Piráti). Pražské zastupitelstvo má 65 členů a většinu 39 hlasů má koalice Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Více souvisejících

Petr Stuchlík (ANO) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 1 hodinou

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

Kamera zachytila brutální útok v Německu: Muž pobodal kritika islámu, pak napadl policistu

Útočník s nožem v pátek zranil několik lidí na náměstí v jihozápadním německém městě Mannheim. Mezi zraněnými je německý aktivista a kritik islám Michael Stürzenberger. Policie následně útočníka postřelila, uvedla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy