Znásilňování, cynismus, hanebnost. Kalousek se naštval, Telička ztrhal bývalé kolegy z ANO

O poprask se postaral hradní kancléř Vratislav Mynář, který podle některých médií opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. TOP 09 chtěla o věci jednat na plénu Poslanecké sněmovny, s návrhem ale strana neuspěla. A tak se Miroslav Kalousek obrátil se svými slovy přímo na ty, kteří zařazení bodu nepodpořili.

Miroslav Kalousek v úterý navrhl zařazení bodu “ovlivňování nezávislých soudců prezidentskou kanceláří”, kterým by se podle něj mělo zabývat plénum Poslanecké sněmovny. Vzhledem k dřívějším postojům ANO, KSČM a SPD se ale očekávalo, že návrh spíše neprojde – a to se také stalo. Pro návrh TOP 09 hlasovalo 63 ze 186 přítomných poslanců. Proti jich bylo 73. Situací se ale i tak bude ve středu večer zabývat sněmovní podvýbor pro justici.

Kalousek se teď zlobí na ty, kteří zařazení bodu nepodpořili. „Domníval jsem se, že poslanec, který složil ústavní slib, nemůže mlčky přejít znásilňování nezávislosti soudců prezidentem republiky,“ posteskl si na twitteru.

„Podcenil jsem míru cynismu - poslancům ANO, SPD, ČSSD a KSČM podrývání právního státu nevadí. Takže se tomu sněmovna věnovat nebude. Hanebnost,“ dodal šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Jeho slova podpořil i současný europoslanec Pavel Telička, který byl sice zvolený zvolený za ANO, ale který s hnutím kvůli názorové neshodě s předsedou Andrejem Babišem úplně ukončil spolupráci. „Nechce se už ČSSD, strana určitých tradic, sebrat, aby se nemusela za sebe sama v budoucnu stydět?“ apeluje na sociální demokraty politik.

Vzkaz ale poslal i ANO, za které po jeho vzniku bojoval a kterému dělal zahraničněpolitického mluvčího a vyjednavače, jenž dostal¨hnutí do Evropské frakce ALDE. „Nenajde se v ANO nikdo, kdo se rozpomene na počáteční etos? Ostudné,“ dodal Telička.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Pavel Tělička

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Aktualizováno před 22 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy