Služební zákon postaven na hlavu? Vláda bude moci odvolávat státní tajemníky

Vláda pravděpodobně bude moci z popudu příslušných ministrů odvolávat státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech. Opětovně to dnes prosadila ve Sněmovně koalice ANO a ČSSD s pomocí SPD a KSČM, když přehlasovala odmítavé stanovisko Senátu. Podle kritiků bude tato změna znamenat návrat k politizaci státní správy.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš výtky odmítl s tím, že jeho hnutí prosadilo depolitizaci státní správy. "My jsme úřednická vláda. My jsme to hnutí, které depolitizovalo státní správu, protože máme ve vládě úředníky, máme ve vládě lidi, kteří byli nominováni, ale nejsou členy hnutí. Nikdo nechce dělat žádné čistky, my to neděláme," prohlásil premiér. Podle něj byla státní správa před přijetím služebního zákona během deseti let obsazena adepty bývalých vládních stran.

ANO a ČSSD zřejmě neslouží paměť déle než jedno volební období. Služební zákon, který s velkým humbukem tyto strany protlačily v r. 2014, teď postavily na hlavu. Prosadily novelu, která dává vládě do rukou odvolávání statních tajemníků. #zelenapolitickymcistkam

— Martin Kupka (@makupka) 23. ledna 2019

"Nevidím rizika, na která Senát upozorňuje, nejsou nijak vysoká," hájil sněmovní verzi také ministr vnitra, vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. "Já se necítím jako ministr úřednické vlády, to si s panem premiérem budeme muset ještě vyjasnit," dodal k Babišovým výrokům. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) označil za absurdní, pokud má premiér za nestranného úředníka i ministra dopravy Dana Ťoka, který byl jedním z volebních lídrů ANO.

"Vy se teď pokoušíte o novou politizaci státní správy tak, aby vám to vyhovovalo," oponoval premiérovi předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše chce vláda obsadit úřednická místa nikoli podle stranické legitimace, ale "podle loajality k vůdci". Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) novela umožní ministrům odstranit během půl roku všechny nepohodlné úředníky s pomocí jejich špatného služebního hodnocení.

Novela ale také prodlužuje lhůtu, během níž jsou úředníci hodnoceni, ze 40 na 60 služebních dnů. Pokud by byli shledání nevyhovujícími, měli by mít na nápravu 90 místo 40 dnů.

Novelu služebního zákona odmítla vedle opozice rovněž uskupení Rekonstrukce státu a Odborový svaz státních orgánů a organizací.

Návrh, aby státní tajemníci na ministerstvech už nebyli kárně odpovědní, ale mohli být vládou odvoláni stejně jako náměstek ministra vnitra pro státní službu, předložila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Změnu hájila tím, že se režim sjednotí a odvolání bude dál přezkoumatelné soudem, stejně jako u jiných státních úředníků. Podle odpůrců ale tato změna bude znamenat odklon od depolitizace státní správy, jestliže každá nová vláda bude moci vyměnit všechny státní tajemníky, kteří jsou odpovědni za personální obsazování úředníků na ministerstvech.

Novela zavádí také dvoukolový systém výběrových řízení na pozice ve státní správě, který má nahradit dosavadní tři kola. Právě toto ustanovení by podle opozice i odborů umožnilo vládě zbavit se po systemizaci nepohodlných úředníků a obsadit jejich místa lidmi ze spřátelených firem. Do druhého kola by se totiž mohli vedle kariérních úředníků přihlásit i lidé mimo státní správu, pokud mají zkušenost z řídicích funkcí.

Předloha má přinést možnost pružněji obsazovat volná služební místa, a to i maturanty s příslušnou praxí, kteří by se zavázali do devíti let získat předepsané vyšší odborné nebo vysokoškolské vzdělání.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Služební zákon ministerstva Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy