Piráti Zemana odvolávat nechtějí. To je zatím předčasné, říká pro EZ poslanec Michálek

Již před včerejším jednáním sněmovního podvýboru pro justici proběhla některými médii zpráva o tom, že zástupci Pirátské strany uvažují o vyvolání procesu odvolání prezidenta Miloše Zemana. Jejich poslanec Jakub Michálek to ale považuje za předčasné.

Právě poslanec Pirátské strany Jakub Michálek inicioval včerejší jednání sněmovního podvýboru pro justici, na němž se bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa rozpovídal o výměnném obchodě, který mu měl nabídnout prezident Miloš Zeman.

Slovy „já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí“ chtěl Zeman přesvědčit Nejvyšší správní soud, aby podle něj rozhodl ve věci nejmenování tří vysokoškolských docentů profesory. Baxovi pak údajně naznačoval, že by jej i díky tomu mohl jmenovat do funkce předsedy Ústavního soudu.

Poslanec Michálek považuje toto obvinění za velmi vážné. „Je překvapivé, že Zeman ovlivňování dosud nepopřel,“ říká Michálek pro server EuroZprávy.cz. „Nabízet funkci soudci za maření spravedlnosti je jako uplácet doktora, aby zabil svého pacienta,“ dodává.

Podezření z ovlivňování soudců se netýká pouze Zemana, ale i hradního kancléře Vratislava Mynáře, který přiznal, že v Zemanově zastoupení hovořil s několika ústavními soudci včetně Vojtěcha Šimíčka. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to nepopírá. „Pan kancléř pouze tlumočil názory pana prezidenta. O žádný nátlak nešlo,“ řekl dnes Ovčáček serveru EuroZprávy.cz.

Michálek navrhuje, aby soudcovská unie zpracovala metodiku ohledně kontaktu soudců s politiky, která by jasně doporučila kroky, které mají soudci v případě ovlivňování učinit. V nezávislost justice věří pirátský poslanec i nadále. „Soudci nás ubezpečili, že ovlivněni nebyli, a to díky jejich integritě,“ konstatuje Michálek.

„Nicméně mne znepokojilo, že Ústavní soud rozhodl o služebním zákonu tak, že zrušil nějakou okrajovou záležitost, což bylo minimum toho, co měl pan kancléř po soudcích údajně požadovat, aby měl spor kladné vyznění pro prezidenta,“ uvedl Michálek v odpovědi na dotaz naší redakce. Podle Šimíčka Zeman usiloval dokonce o zrušení celého služebního zákona.

„Považuji za nevhodné, aby kterýkoliv účastník řízení systematicky obvolával nestranné soudce a řešil s nimi tajné otázky probírané v soudním řízení,“ dodává poslanec Pirátské strany. Právě ta měla podle Práva žádat o zřízení speciální vyšetřovací komise k celé kauze, v extrémním případě i začít proces odvolání prezidenta Zemana z funkce.

Michálek to však v emailové odpovědi pro server Eurozprávy.cz popřel. „To je zatím předčasné. Čekáme na vyjádření prezidenta a dohodu poslanců, jak dál pokračovat, tedy patrně dát prostor ostatním ústavním soudcům,“ konstatuje Michálek.

Ústavní právník Jan Kysela dnes pro server EuroZprávy.cz uvedl, že pokus o odvolání prezidenta by byl stejně s velkou pravděpodobností neúspěšný. „Je vcelku evidentní, že se v Poslanecké sněmovně třípětinová většina pro souhlas s podáním eventuální ústavní žaloby Senátu nenajde,“ řekl Kysela.

Michálek však potvrdil, že ve Sněmovně bude kauze tématem i nadále. „Předpokládám, že výbor bude dále zjišťovat pravdu, co se stalo a požádá o vyjádření ostatní ústavní soudce,“ dodal Michálek závěrem.

Související

Více souvisejících

Jakub Michálek (Pirátská strana) Miloš Zeman soudy justice Josef Baxa (NSS) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most

Na otázku proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most odpovídal na serveru Sky News vojenský analytik a bývalý bojový pilot RAF Sean Bell.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy