Soudci apelují na Zemana s Mynářem, aby je přestali kontaktovat. Je to nepřípustné, vzkazují

Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová považuje jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho spolupracovníků vůči soudcům za ohrožení rovnosti občanů před zákonem. Uvedla to ve vyjádření unie pro server EuroZprávy.cz. Případný pokus o odvolání Zemana z funkce komentovat odmítla.

„Soudcovská unie apeluje na představitele výkonné moci, aby dodržovali právní řád České republiky a principy dělby moci, podle nichž je nepřípustné ohrožovat nezávislost soudů pokusy o zásahy do nestranného rozhodování,“ odpověděla dnes na dotaz serveru EuroZprávy prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Zemanová je zároveň soudkyní Nejvyššího správního soudu, který v celé kauze hraje zásadní roli. Právě jeho bývalý předseda Josef Baxa včera na jednání sněmovního podvýboru pro justici řekl, že prezident Zeman mu nabízel výměnný obchod. Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí,“ vzpomínal Baxa na prezidentova slova, který mu tím naznačoval, že by jej mohl jmenovat do funkce předsedy Ústavního soudu.

Kromě Zemana je z ovlivňování soudců podezřelý i hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten se měl sejít hned s několika soudci Ústavního soudu včetně Vojtěcha Šimíčka. Zástupci Hradu na této činnosti neshledávají nic špatného. „Pan kancléř pouze tlumočil názor pana prezidenta. O žádný nátlak nešlo,“ řekl dnes serveru EuroZprávy.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Soudcovská unie ale před pokračováním této iniciativy varuje. „Stejně jako jsou soudci povinni odmítnout jakýkoli zásah do rozhodování, je povinností představitelů státu tyto zásahy nečinit,“ uvedla Zemanová. „Porušování uvedených zásad ohrožuje rovnost občanů České republiky před soudem a jejich právo na spravedlivou soudní ochranu,“ dodala.

Před tím už varoval i ústavní právník Jan Kysela. „Je-li tu riziko privilegovaného přístupu jedné procesní strany, případně obecněji politické moci, k soudcům, může to vést k pocitům, že spravedlnost není nestranná,“ konstatoval Kysela pro server EuroZprávy.cz.

Jestli je kvůli ovlivňování soudů na místě odvolání prezidenta Zemana, zástupci Soudcovské unie komentovat nechtějí. „Týká se to politického postupu moci zákonodárné a výkonné, do kterého se soudcům nepřísluší zapojovat,“ říká její prezidentka Daniela Zemanová. Poslanec Pirátské strany Jakub Michálek navíc popřel, že by se o to poslanci snažili. „Zatím je to předčasné,“ odpověděl na dotaz serveru EuroZprávy.cz.

Podle ústavního právníka Jana Kysely existují důvody k podání ústavní žaloby. „Rozhodně se pohybujeme ve sféře skutků, které mohou k podání ústavní žaloby vést,“ konstatuje Kysela. Současné pochybení prezidenta Zemana je podle něj závažnější, než mnohá jiná, navíc je do jisté míry zdokumentované. Velkou šanci na úspěch však případnému pokusu o Zemanovo odvolání nedává.

Související

Soudy, ilustrační fotografie.

Soudům komplikují práci nízké mzdy, lidé opouští odborný aparát

Mzdy odborného aparátu českých soudů jsou výrazně nižší, než mají jiní státní zaměstnanci. Kvůli tomu kvalifikovaní pracovníci od soudů na řadě míst odcházejí. Uvedl to dnes prezident Soudcovské unie ČR Libor Vávra po dvoudenním sněmu této organizace v Táboře. Například nástupní mzda zapisovatelky u soudu činí podle něj přibližně 18.000 korun.
Soudy, ilustrační fotografie.

Soudcům chybí v programu vlády audit, žalobcům vadí posílení odpovědnosti

Soudcovská unie (SU) postrádá v programu vlády personální audit justice a domnívá se, že cesta ke slibované elektronizaci bude složitá. Prezident SU Libor Vávra však ocenil plánované zvýšení odměn odborného aparátu. Unie státních zástupců (USZ) se pozastavila nad zmínkou o posílení odpovědnosti žalobců. Předsedu České advokátní komory (ČAK) Roberta Němce potěšil příslib zajištění zákonného práva na mlčenlivost. Sdělili to na dotaz ČTK.

Více souvisejících

Soudcovská unie ČR soudy Miloš Zeman Vratislav Mynář Josef Baxa (NSS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 56 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy