Babiš týrá podnikatele a živnostníky. Nebudeme si pouštět vlka domů, vzkazují odboráři

Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví v posledních dnech o vstřícnějším přístupu státu k malým podnikatelům a živnostníkům. Zástupci podnikatelských odborů ale v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, před Babišem varují tím, že připomínají, jak se premiér k těmto skupinám choval v minulosti.

„Oběti únosů bývají svými vězniteli týrány a ponižovány. Tím je nalomena jejich vůle a stačí, aby terorista začal být trochu vlídnější, a oběť si snadno nakloní, často k němu pocítí až vděčnost a lásku. Tomu se říká stockholmský syndrom,“ píše ve svém článku předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Podle Bábka úřadující premiér podnikatele a živnostníky léta týral, teď by ale chtěl získat jejich vděčnost tím, že se k nim začne chovat hezky. „Jeho prohlášení z minulých dnů mají vyvolat dojem, že má vlastně ty drobné podnikatele docela rád,“ dodává.

Reaguje tak na slova Andreje Babiše i ministryně financí Aleny Schillerové, kteří slíbili pomoc živnostníkům, kupříkladu mluvili o zavedení paušální daně. ODS už vyzvala Babiše k jednání, není však jasné, zdali premiér výzvu vyslyší.

Bábek ve svém článku konstatuje, že právě za pomoci hlasů podnikatelů a živnostníků Babiš uspěl v parlamentních volbách v roce 2013. Následně se ale soustředil na lidi, pro které jsou živnostníci „třídním nepřítelem“.  „Tak už šest let Andrej Babiš devastuje malé podnikání, a nese mu to politický zisk,“ hodnotí předseda podnikatelských odborů.

Babišovu nynější změnu přístupu považuje za drzost. „Drzost téhle taktiky se zvýrazní, když si uvědomíme, že to je právě Andrej Babiš, kdo šikanuje živnostníky, vymýšlí, co by ještě měli dělat navíc a jak by jim znepříjemnil život. Pomlouvá je, špiní a kriminalizuje. Proč ta změna?“ ptá se.

Babiš prý dělá vše jen za účelem osobního prospěchu a udržení či navýšení moci. „Možná se bojí zhoršení ekonomické situace, což nepochybně nastane. Pak může očekávat, že jej část voličů opustí, protože nasliboval hory doly a skutek utek,“ tvrdí Bábek. Podle něj bude zajímavé sledovat, jestli Babiš obalamutí malé podnikatele a živnostníky.

Bábek si myslí, že Babiš se nyní pokusí na svou stranu získat některé podnikatelské spolky. „Začínají nabízet různým organizacím lákavou spolupráci s ANO. To, aby znovu mohli do médií říkat „podnikatelské spolky jsou s námi“, stejně, jako to říkali v kampani za EET,“ uvádí Bábek.

„Pokud se nechají někteří korumpovat jeho zájmem, pokud se nechají lidé oblbnout hezky znějícími slovy, podaří-li se Andreji Babišovi vyvolat v podnikatelích a živnostnících stockholmský syndrom, pak možná uspěje,“ myslí si předseda výboru Podnikatelských odborů.

„V Podnikatelských odborech víme, kdo je Andrej Babiš a víme, co od něj můžeme čekat. Nejsme kůzlátka, abychom pouštěli vlka domů,“ píše Bábek závěrem. Odbory trvají na zrušení EET nebo kontrolního hlášení a zpřístupnění státních zakázek i malým podnikatelům. Zdali je premiér vyslyší, ukáží až další měsíce.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš podnikatelé živnostníci Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy