ROZHOVOR | Europoslanec Zdechovský pro EZ: Chceme lepší EU. Spolupráce s TOP 09 a STAN se neosvědčila

ROZHOVOR - Kandidátka KDU-ČSL do Evropského parlamentu (EP), na jejímž 2. místě stojí Tomáš Zdechovský, integrovala i další menší uskupení. Jsou mezi nimi Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté, Koruna Česká, Nestraníci a Konzervativní strana. Iniciativa, kterou KDU-ČSL posvětila, pochází právě od europoslance Zdechovského, který poskytl rozhovor serveru EuroZprávy.cz.

Pane poslanče, snažíte se propojit na kandidátce do Evropského parlamentu s menšími stranami. Jedná se v tomto případě o vaši iniciativu, nebo je to součástí strategie KDU-ČSL?

Je to strategie KDU-ČSL, která vzešla předně z mé iniciativy. Celkově je to ale týmová práce, kdy jsem všechny své kroky konzultoval s vedením a mnoha jednání se účastnil přímo Pavel Bělobrádek.

Menší uskupení, ale zejména STAN a TOP 09 vyzvaly k vytvoření společné kandidátky centristů. Proč nedošlo k tomuto spojení s KDU-ČSL? Jde o to, že KDU-ČSL chce být hlavně stranou konzervativní?

Příklon ke konzervativnímu směřování je jen jedním z mnoha více faktorů, jsou zde totiž i rozpory v pohledu na reformu Evropskou unii (EU), kterou my prosazujeme, nebo také v pohledu na další ekonomická a ekologická témata. Významnou roli hrály také zkušenosti s dřívější volební spoluprací, která se neosvědčila.

Jste znám jako jeden z výrazných eurofederalistů. Jsou to právě tyto myšlenky, které k vám přivedly Korunu Českou nebo Konzervativní stranu? Ta první je dokonce monarchistická, o té druhé není příliš slyšet...

Ne, hlavní myšlenkou byla snaha sjednotit ty subjekty, které podobně jako já dokázaly reflektovat, že se situace vyvinula a nyní je potřeba EU zreformovat tak, aby se více přiblížila občanům, byla více pravicově konzervativní a jen za téměř každou cenu nepostupovala integrace třeba i v oblastech azylové nebo sociální politiky, které by dál měly zůstat jen na odpovědnosti národních států. Sjednotila nás tedy předně myšlenka, že chceme lepší EU.

Kdy začne vaše kampaň? Jaký máte plánovaný rozpočet? Budete ji dělat s lídrem Pavlem Svobodou?

Začátek kampaně KDU-ČSL by oficiálně měl být vyhlášen 1. března, kdy samozřejmě děláme kampaň společně s dalšími kandidáty, ačkoliv každý máme ještě své týmy, což je logické, protože volby do EP jsou o osobnostech.

Je totiž jen 21 míst a lidé by si proto měli být vědomi, že se bude volit národní tým nejlepších hráčů, kde už by se nemělo zohledňovat, jestli je někdo „sparťan nebo slávista". Vybráni by jednoduše měli být ti nejlepší z nejlepších.

Vedení KDU-ČSL už oznámilo, že na kampaň dá 5,5 milionu a dále budou do společného rozpočtu přispívat jednotliví kandidáti. Toto se ještě vyvíjí, v každém případě to pak vše bude dohledatelné na transparentním účtu strany.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Eurovolby EU (Evropská unie) evropský parlament rozhovor KDU - ČSL Koruna Česká (monarchisté)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy