Zemanovi přeskočilo? Komunista Ondráček je zděšen zprávou z Hradu. A není jediný

Český prezident Miloš Zeman poslal blahopřejný dopis Juanu Gerado Guaidó Márquezovi. V něm o Guaidóvi hovoří jako o prozatímnímu prezidentovi Bolívarovské republiky Venezuely. Svým krokem uznat ho prezidentem na úkor Nicolase Madura, ale rozdělil zemanovy příznivce.

Zeman Guaidóvi poblahopřál „k odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ a dovést ho ke svobodným a demokratickým volbám“. Zároveň ho pozval na návštěvu Česka.

„Rád bych využil této příležitosti a pozval Vás k návštěvě České republiky. Česká republika oslaví v tomto roce třicáté výročí sametové revoluce a doufám, že i Vaší zemi se přechod k demokracii úspěšně podaří,“ dodal prezident s tím, že doufá, že brzy dojde k posílení vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi.

Zeman svým dopisem zaskočil některé politiky i své příznivce. Zatímco předseda ČSSD Jan Hamáček ocenil, že „koordinace naší zahraniční politiky funguje“, protože vláda uznala Guaidóa prezidentem Venezuely již v pondělí. Komunista Zdeněk Ondráček netajil svou nespokojenost.

„Znovu nesouhlasím s panem prezidentem a mám pocit, že mu přeskočilo,“ nebral si servítky poslanec KSČM. „Pokud jde o to, že prezident Zeman de facto uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidó prezidentem Venezuely, tak hnutí SPD zastává v této věci odlišný postoj, který jsme již vyjádřili dříve. Podobně se s prezidentem Zemanem například lišíme v pohledu na Afghánistán či euro," přidal se místopředseda SPD Radim Fiala. 

Stejně to vidí i řada prezidentových příznivců. Za to Češi, kteří Zemana normálně kritizují, jej za toto gesto ocenili.

Na oficiálním profilu „Miloš Zeman – prezident České republiky“. „Teda, jestli je to pravda, tak dneska se po dlouhé době nestydím za svého prezidenta. Konečně státnický počin,“ napsal jeden z diskutujících. Další ale byli nepříjemně překvapeni. „Pane prezidente, trvale jsem patřil k Vašim zastáncům. V tomto okamžiku ani nedokážu vyjádřit jak jste své voliče zklamal,“ napsal další z voličů.

„Teď s Vámi ale hluboce nesouhlasím p. prezidente. Venezuela svého prezidenta má, stejně jako my máme Vás a nikdo jiný nemá právo se samovolně za hlavu státu prohlašovat. Pokud žijeme ještě snad v demokracii, kde rozhodují jen a pouze volby a ne křik ulice,“ káral Zemana další z jeho fanoušků. „Tak to je zklamání. To je stejné, jako kdyby se loni Německo rozhodlo, že Drahoš je lepší a bez ohledu na volby by jmenovali jeho a ne Vás,“ přidala se další diskutující.

Nesouhlasných komentářů na účet Miloše Zemana si všiml i europoslanec Pavel Telička. „Prezident Zeman zrazuje své voliče, a to u tak zásadní otázky," okomentoval debatu o Zemanově dopisu na sociálních sítích. 

pic.twitter.com/CzNLP8D95U

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 6. února 2019

Zemanův dopis na sociálních sítích sdílel také jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Navíc přidal i koláž, na které je polovina americké a polovina venezuelské vlajky.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Juan Guaidó Venezuela Zdeněk Ondráček Jiří Ovčáček Pavel Tělička sociální sítě

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy