Vláda schválila změnu názvu bytového fondu, rozšířila mu aktivity

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by měl k nynějším aktivitám přidat například udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů nebo cestovní ruch. Měl by se také přejmenovat na Státní fond podpory investic (SFPI). Počítá s tím návrh novely zákona, kterou dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Normu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

"Novela zákona znamená rozšíření zaměření fondu i na regionální rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a stavební řád. Rozšíření aktivit fondu bude mít příznivé efekty v regionech, ať už jde o regeneraci brownfieldů nebo podporu občanské vybavenosti v regionech," uvedla už dříve ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Vláda (@strakovka) na svém jednání dnes odsouhlasila rozšíření působnosti stávajícího SFRB o další aktivity, které se vztahují k podpoře regionálního rozvoje. V této souvislosti má dojít ke změně názvu na Státní fond podpory investic (#SFPI). https://t.co/qeJ6042f4H

— MMR ČR (@mistnirozvoj) 8. února 2019

Dnes před jednáním vlády uvedla, že fond vzniká do budoucna také jako alternativa k evropským fondům. "Musíme do budoucna začít tvořit alternativu k evropským fondům, ty tady nebudou navěky. Proto i tento národní zdroj," řekla dnes ministryně.

Nově rozšířený fond bude mít podle návrhu přístup do základních státních registrů. Žadatelům o podporu by tak měla ubýt administrativní práce. Přesnější evidence žadatelů má podle Dostálové zabránit tomu, že by zájemce čerpal státní podporu na stejnou činnost opakovaně. Zlepšit by se podle ní měla také možnost fondu vymáhat dluhy, například v případě, že dlužník změní jméno.

Návrh upravuje pouze rámec pro poskytování podpor, podmínky poskytování konkrétních programů bude stejně jako dosud určovat kabinet případ od případu formou nařízení vlády. "V případě podpory bydlení budou revidovány stávající programy a představeny programy nové, jakými jsou například již spuštěný program Podpora bydlení pro mladé nebo program Výstavba, který je již v legislativním procesu," doplnila Dostálová.

Přejmenování fondu a výdaje s tím spojené vyjdou podle MMR na 880.300 korun. Náklady zahrnují například výměnu formulářů, razítek, platebních příkazů nebo úpravu webových stránek. Fond je uhradí ze svého rozpočtu.

Státní fond rozvoje bydlení doposud poskytuje peníze určené na podporu bydlení. Jeho současným hlavním úkolem je podpora soukromých a obecních investic do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Letošní výdaje Státního fondu rozvoje bydlení byly schváleny ve výši 2,73 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 779 milionů korun. Největší část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů 691 milionů korun, dalších 87 milionů korun přijde z vybraných úroků a poplatků. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by měl být pokryt z finančních zůstatků fondu, které činí zhruba 5,423 miliardy korun.

Související

Byty

Letošní výdaje bytového fondu se zvýší o 750 milionů, schválila Sněmovna

Letošní výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) se proti původně schváleným plánům zvýší o 750 milionů na 3,48 miliardy korun. Vládní návrh dnes schválila Sněmovna. Na dotace obcím pro výstavbu nájemních sociálních bytů půjde 650 milionů korun. Dvojnásobně na 200 milionů korun se zvýší objem peněz na dotace obcím pro obnovu veřejných prostranství.

Více souvisejících

Státní fond rozvoje bydlení Vláda ČR Klára Dostálová Ministerstvo pro místní rozvoj Státní fond podpory investic (SFPI)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy