Revoluce v trestním řádu? Do konce roku má být připraven finální text

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) počítá s tím, že do konce letošního roku vznikne text nového trestního řádu. V pololetí chce předložit novelu zákona o soudech a soudcích a také novelu zákona o státních zástupcích. Zákon na ochranu whistleblowerů hodlá poslat vládě do konce února. Uvedl to v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

Kněžínek řekl, že na novém trestním řádu se pracuje "velmi intenzivně". "Předpokládám, že do konce roku bude připraven finální text k první odborné diskusi," sdělil. Zároveň ale dodal, že zákon nechce předkládat, pouze jej prý "připraví k předání štafety svému nástupci".

"Je to natolik důležitá norma, že by měla být podrobena co nejširší odborné debatě," vysvětlil, proč chce, aby trestní řád schvalovala až Sněmovna nově složená po příštích volbách. "Jsem přesvědčen, že text dotáhneme, a pokud to půjde opravdu dobře, můžeme ho prohnat připomínkovým řízením," uvedl Kněžínek k plánované činnosti ministerstva pod svým vedením.

"Oceňuji, že po ministrovi (Robertu) Pelikánovi, který byl zaujat spíše soukromým právem, se práce na trestním řádu opravdu pohnula. Zdá se mi, že to patří mezi reálné, nikoliv jen deklarované priority pana ministra," komentoval to šéf Unie státních zástupců Jan Lata.

Doplnil, že by vedle nového trestního řádu uvítal i nový zákon o státním zastupitelství, který ale u politiků "není průchozí". Za největší slabinu stávajícího zákona pokládá možnost odvolání nejvyššího státního zástupce vládou bez udání důvodu. Kněžínek ho ujistil, že připravovaná novela zavede nejvyššímu státnímu zástupci pevné sedmileté funkční období. "Pokud se nedopustí kárného provinění, ve funkci vydrží," podotkl ministr.

Novelu zákona o státním zastupitelství má ministerstvo podle plánu legislativních prací předkládat koncem roku, Kněžínek ji však chce odeslat už do července, a to souběžně s novelou zákona o soudech a soudcích, která bude mimo jiné řešit výběr kandidátů na soudce. Podle ministra by měly jít obě normy "ruku v ruce".

V současné době ministerstvo dokončuje vypořádání připomínek k zákonu o ochraně oznamovatelů korupce. Podle ministra práce nabraly zpoždění, protože zásadních připomínek přišly dvě stovky. Kněžínek se dnes s Latou i s Baxou shodli na tom, že stát by neměl whistleblowerům dávat finanční bonus za oznámení protiprávního jednání. Zákon se zaměřuje mimo jiné na to, jak oznamovatele ochránit po pracovněprávní stránce.

Související

Miloš Zeman

Zemanova rakovina? Policie měla právo kauzu odložit, rozhodl NS. Ovčáček skřípe zuby

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, což Hrad popřel. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (ANO), podle něhož nebyly splněné podmínky pro odložení případu. Nejvyšší soud stížnost zamítl jako nepřípustnou, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Petr Tomíček. Zeman vede s Bartíkem civilní spor také u Městského soudu v Brně, projednávání případu začne v září.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman a rakovina? NS rozhodl o stížnosti v kauze Bartíkova příspěvku

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu.

Více souvisejících

Jan Kněžínek justice zákony soudy whistleblowing Otázky Václava Moravce

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko

Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy