"Úřednické ghetto" v Praze? Babiš patrně něco tají, naznačil primátor Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) obdržel nabídku Andreje Babiše (ANO) ohledně pozemků v Letňanech, kam chce premiér umístit 10.000 státních úředníků. Babiš uvedl, že je o požadavcích Prahy ochoten jednat, nicméně výměny nemovitostí musí být podle zákona cenově vyrovnané a není možné, aby Praha obdržela majetek ve výrazně větší hodnotě, než předá státu. Hřib v reakci uvedl, že nabídka je nekompletní, protože premiér nedodal požadovaný seznam budov, které by měli úředníci v metropoli opustit. Ve veřejném zájmu jsou podle něj možné bezúplatné převody.

"Seznam jsme bohužel stále neobdrželi, a tím pádem nejsme schopni posoudit dopady stěhovaní úřadů na chod a rozvoj hlavního města," uvedl primátor v reakci na premiérův dopis. Dodal, že potřebuje znát podrobnosti ohledně dalšího využití budov či odhadové ceny za jejich prodej. Město podle primátora nepotřebuje další prázdné budovy. Bez seznamu budov nemá smysl se k Babišově nabídce vyjadřovat, dodal Hřib. Nechápe, proč stát informace tají, uvedl.

Občas mi přijde, že je projekt vládní čtvrti v Letňanech jen marketingová kampaň pana premiéra @AndrejBabis...Neobdrželi jsme od něj požadovaný seznam budov, které chce v Praze vyklidit. Pokud seznam existuje, nechápu, proč ho pan premiér tají nám i veřejnosti.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) 13. února 2019

Premiér v dopise adresovaném Hřibovi uvedl, že požadavky města stát podle platné legislativy splnit nemůže, protože výměna majetku musí cenově odpovídat. Zástupci Prahy na jednání výměnou za pozemky požadovali mimo jiné převod Karlínských kasáren a nemovitostí v Nemocnici Na Bulovce na město. To však podle premiéra neodpovídá ceně pozemků v Letňanech, které mají na základě posudku státu hodnotu 401 milionů korun. Posudková cena kasáren v Karlíně je podle premiéra 620 milionů, na budovy Nemocnice Na Bulovce se posudek teprve připravuje, ale pořizovací hodnota byla 2,8 miliardy.

Premiér proto navrhuje výměnu pozemků v Letňanech za Karlínské kasárny. Převod dalších nemovitostí chce odložit na další kola směn majetku mezi státem a hlavním městem. Babiš zároveň souhlasí s vypsáním mezinárodní architektonické soutěže na podobu letňanské čtvrti. O dalších požadavcích města, jako je financování dostavby městského okruhu, stavba nemocnice a vybudování 1300 bytů, je ochoten jednat. Pokud by mu město nevyšlo v otázce Letňan vstříc, může se podle Babiše stát, že nemovitosti, o které magistrát projevil zájem, pošle stát do dražby.

Odborníci na realitní trh v minulosti na dotaz ČTK uvedli, že reálná tržní cena parcel v Letňanech se může pohybovat mezi jednou až třemi miliardami korun. Hřib v reakci na premiérův dopis uvedl, že porovnávání cen nemovitosti je v tomto případě nepodstatné, protože podle zákona je možné majetek ve veřejném zájmu převést bezúplatně.

"K bezúplatným převodům majetku mezi Prahou a státem ostatně v minulosti již došlo, například v případě hasičárny v Argentinské ulici, kterou město převedlo bezúplatně na stát," uvedl.

Plán stěhování úředníků pro stát připravuje Ústav pro zastupování věcech majetkových (ÚZSVM). Jeho mluvčí Radek Ležatka uvedl, že informace o budovách, které požaduje primátor, vychází z neveřejného registru a úřad musí prověřit, zda je podle zákona smí zveřejnit. "Předpokládáme, že reakci poskytneme do konce února," uvedl. Pro možnost bezúplatného převodu podle něj platí striktní pravidla dané zákonem a metodikou ministerstva financí, která řada nemovitostí požadovaných Prahou nesplňuje. I když nabídka premiéra neobsahuje primátorem požadovaný seznam budov, nekompletní podle úřadu není.

Primátor se ohledně dalšího využití městských pozemků v Letňanech sešel s Babišem minulou středu, stavbu úřednického areálu dosud odmítal. Po schůzce oba politici uvedli, že budou dále jednat. Využití pozemků o rozloze více než 30 hektarů u stanice metra město řeší delší dobu. Nyní je na nich pole, v minulosti chtěl například tehdejší primátor Pavel Bém na parcelách vybudovat areál pro olympijské hry.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Andrej Babiš Praha pozemky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy