Zmocněnkyně pro lidská práva končí ve funkci, přesouvá se na MPSV

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Martina Štěpánková opustí na konci března funkci. Odejde i z postu náměstkyně pro řízení sekce pro lidská práva úřadu vlády. Přesune se na ministerstvo práce, kde začne od dubna působit jako náměstkyně pro evropské fondy a mezinárodní spolupráci.

"Rozhodla jsem se po pěti letech na úřadu vlády využít své zkušenosti v jiné agendě," řekla Štěpánková. Na služební post náměstkyně ministerstva práce absolvovala výběrové řízení.

Resort náměstka pro fondy EU a zahraniční spolupráci resort nemá od loňského ledna, kdy podobu úřadu změnila tehdejší ministryně z první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). Za celý loňský rok se pozici nepodařilo obsadit.

Druhý Babišův kabinet právničku Štěpánkovou jmenoval vládní zmocněnkyní pro lidská práva loni v červnu poté, co post obnovil. V minulém volebním období měla vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministra pro lidská práva. Nejprve jím byl Jiří Dienstbier (ČSSD), který si Štěpánkovou vybral jako svou náměstkyni pro lidská práva. Ve službě zůstala i za Dienstbierova nástupce na ministerském postu Jana Chvojky (ČSSD) a po zrušení ministerské pozice v Babišových vládách. Před nástupem do úřadu vlády pracovala v poradně pro občanství a lidská práva.

Zmocněnkyně se zabývá agendou lidských práv a problematikou romské menšiny, národnostních minorit, neziskových organizací, rovných šancí či postižených. Spadá pod ni vládní agentura pro sociální začleňování. Je místopředsedkyní příslušných vládních rad, jimž předsedá premiér.

Některé rady v poslední době podle rozhlasu sklízejí kritiku kvůli své nečinnosti. Český rozhlas citoval ombudsmanku Annu Šabatovou. Podle ní se rada vlády pro lidská práva, jejíž je členkou, nesešla rok a půl. Premiér Andrej Babiš (ANO) rozhlasu sdělil, že rada zůstane pod jeho vedením a zasedne 12. března.

První kolo výběrového řízení na pozici náměstka pro lidská práva státní tajemník úřadu vlády vyhlásil 18. února. Hlásit se je možné do konce měsíce. Podmínkou je magisterské vzdělání, občanství ČR či zemí EU, znalost angličtiny, bezpečnostní prověrka pro práci s důvěrnými informacemi. O pozici se mohou ucházet akademici či lidé, kteří několik let pracovali v domácích nebo evropských úřadech a institucích.

Organizace spojených národů (OSN) v listopadu 2017 dala Česku doporučení týkající se lidských práv. Doporučila zejména zlepšit integraci Romů do společnosti, bojovat s rasismem, xenofobií a islamofobií a pokračovat ve snaze o dosažení rovnosti žen a mužů. Řada zemí OSN zároveň ocenila pokrok, kterého Česko dosáhlo v integraci dětí se znevýhodněním do vzdělávacího systému, i dosažení dohody o výkupu vepřína v Letech u Písku na místě bývalého romského koncentračního tábora.

Post zmocněnce měly už dřívější vlády. Poprvé vznikl v roce 1998. Před Štěpánkovou pak na pozici za minulých kabinetů bylo pět mužů a jedna žena.

Související

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš lidská práva Anna Šabatová Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 5 hodinami

před 11 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

Švédové si v bitvě gigantů ostravské skupiny poradili s Američany, porazili je 5:2

V pátek večer se kromě duelu Česka s Finskem odehrál v rámci ostravské skupiny tamní souboj gigantů mezi Švédskem a USA. Ten nakonec ovládli Seveřané poměrem 5:2, přičemž se o to nejvíce postaral svými dvěma přesnými trefami a jednou asistencí Eriksson Ek. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy