Březen v Senátu: Bude se řešit odběr orgánů mrtvých cizinců a lepší přístupnost webů

Zjednodušení podmínek odběru orgánů cizinců, kteří zemřou v Česku a nemají dárcovskou kartu, a lepší přístupnost internetových stránek veřejných institucí lidem se zdravotním postižením nebo seniorům bude Senát schvalovat na schůzi, která se uskuteční ve středu 20. března. Rozhodl o tom dnes organizační výbor, informovala horní komora v tiskové zprávě.

Senátoři posoudí rovněž novelu, podle níž by nevládní organizace získaly výslovné právo požádat o uložení nápravných nebo preventivních opatření podle zákona o předcházení ekologické újmě. Pokud by předloha nebyla přijata, Česku by hrozila od Evropské komise pokuta nejméně dvou milionů eur (zhruba 52 milionů korun).

Sněmovna poslala horní komoře také návrh na rozšíření kontrol ve veřejné správě, které by měly nově zahrnout i dobrovolné svazky obcí, jejich příspěvkové organizace a Správu železniční dopravní cesty. Na senátní posouzení čeká i novela, která zpřesňuje poskytování náhrad rybářům za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Obdobná úprava už platí, ale ministerstvo financí odmítlo náhrady proplácet kvůli nejasným pasážím zákona.

K odběru orgánů cizince, který zemře v Česku a nemá dárcovskou kartu, bude podle transplantační novely stačit souhlas jemu blízké osoby. V současnosti musejí české úřady žádat cizí stát o informaci, zda jeho občan vyjádřil souhlas s posmrtným odběrem orgánů, nebo ne. Údaje podle předkladatelů není možné v mnoha případech získat. Česko tak podle autorů přichází ročně až o 100 orgánů vhodných k transplantaci.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR dárcovství orgánů internet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy