Brusel zvedá varovný prst: V Česku se prohlubují rozdíly mezi jednotlivými regiony

Pokračující růst českého hospodářství nabízí příležitost k prohloubení strukturálních reforem, vzkázala dnes do Prahy Evropská komise. V letošní pravidelné analýze hospodářské a sociální situace ČR také upozornila, že data ukazující na malou míru sociální nerovnosti a rostoucí životní úroveň maskují prohlubující se rozdíly mezi různými regiony země.

Česká republika by se proto měla zaměřit na investice do vzdělávání a zvyšování kvalifikací a na rozvoj domácích inovací; růstový potenciál i zaostalejších částí země by měly podpořit investice do dopravní infrastruktury a digitálních sítí.

Many of Europe's imbalances are being corrected, thanks to both economic growth and policy action, though longstanding challenges remain.Find out more here → https://t.co/lW9zFnN5O3#EuropeanSemester pic.twitter.com/KMln4aAXih

— European Commission ?? (@EU_Commission) 27. února 2019

"Evropská komise opět pojmenovala problémy, o nichž se v ČR už delší dobu hovoří a jsou chronického rázu," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Zkušenost z Německa podle něj ukazuje, že například vysokorychlostní železnice zlepšuje dostupnost odlehlejších oblastí, například příhraničí, čímž přispívá k jejich ekonomickému rozvoji, zmírňuje napětí mezi městem a venkovem a tlumí tedy i politickou polarizaci. "Lze důvodně předpokládat, že podobný efekt by měla i v ČR. Bohužel, zatím se o ní stále jen hovoří. Už od 90. let," dodal.

Dnes zveřejněný materiál analyzující situaci v ČR je součástí balíku materiálů o situaci ve všech zemích EU v rámci takzvaného Evropského semestru. Dokumenty budou základem pro formulaci doporučení Evropské komise státům, jaké kroky by měly podniknout ke zlepšení svého hospodářského výkonu. Doporučení plánuje komise zveřejnit později na jaře.

Solidní růst české ekonomiky loni poněkud zpomalil a slabinami hospodářství zůstávají v nynější světové situaci jeho velká orientace na export a na přímé zahraniční investice. Udržitelnost nyní zdravých veřejných financí se může dlouhodobě zhoršit v důsledku vyšších nákladů na penzijní a zdravotní systém způsobených stárnutím populace.

Materiál komise opakovaně zmiňuje otevírající se nůžky mezi rozvinutými a zaostávajícími regiony ČR. K rozdílům přispívá chabá silniční, železniční i datová síť, která má také na svědomí nižší míru soukromých investic.

"Bohatší regiony trpí nedostatkem dostupného bydlení a tlakem na předměstskou dopravní síť, v nejchudších oblastech je velmi slabé dopravní spojení, panuje demografický tlak, existuje sociální vyloučení a jen malé soustředění se na inovace," uvádí pracovní dokument komise.

Podle EK by potenciál pro dlouhodobý růst Česka posílily investice do podpory domácích inovací, vzdělání a vyšší kvalifikace lidí právě do datové a dopravní infrastruktury. Pomoci by měla také efektivnější politika související s pracovním trhem a dostupná předškolní péče. Komise také upozorňuje na potřebu kroků vedoucích k vyšší míře zaměstnanosti znevýhodněných skupin obyvatel.

Úroveň soukromých investic by mohly zvýšit kroky vedoucí k omezení administrativní a regulační zátěže i vyšší a efektivnější výkon státní správy.

Související

Více souvisejících

Česká republika evropská komise EU (Evropská unie) Životní úroveň

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy