ANO zatím neuzavřelo kandidátku do evropských voleb, jistou jedničkou je Charanzová

Hnutí ANO zatím neuzavřelo kandidátku do voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční 24. a 25. května. Předsednictvu hnutí se dnes večer představili případní kandidáti a kandidátky, rozhodnutí o jejich zařazení na listinu ale zatím nepadlo. ČTK to řekl místopředseda hnutí Petr Vokřál. Předpokládá, že se o kandidátce rozhodne až po návratu předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše z návštěvy Spojených států. Babiš navštíví Bílý dům 7. března.

"Kandidátku zatím uzavřenou nemáme. Termín pro její odevzdání je 19. března. Ještě se do té doby sejdeme," uvedl Vokřál. Míní, že seznam lidí, kteří budou za hnutí kandidovat, se neuzavře do pár dní a rozhodne se o něm až po Babišově návratu z USA.

Podle Vokřála je zatím jisté jedno jméno, a to volební jedničky Dity Charanzové. V polovině února ho oznámil na sněmu ANO Babiš. Řekl, že nynější europoslankyni v čele kandidátky jednoznačně podpořil výbor hnutí a měla i podporu z řady krajských sněmů.

Třiačtyřicetiletá Charanzová je v europarlamentu od července 2014 místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Od loňského listopadu je také místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE), k níž ANO patří.

V médiích se objevují i další jména. Druhá na kandidátce by mohla být nynější europoslankyně Martina Dlabajová. Mluví se také o poslanci Jaroslavu Bžochovi, eurokomisařce Věře Jourové či Vokřálovi.

Babiš už dřív uvedl, že květnové volby do Evropského parlamentu považuje za nejdůležitější v historii EU. Ovlivní podle něj budoucnost unie.

Podle průzkumu agentury Kantar CZ z letošního ledna víc než polovina Čechů a Češek nevěděla, kdy se budou evropské volby konat. Víc než třetina dospělých pak uvedla, že by se jich zúčastnila. Skoro pětina lidí se naopak k volebním urnám vůbec nechystá. Vyšší účast slibují muži, lidé s vyšším vzděláním a pravicoví či pravostředoví voliči.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO Eurovolby Andrej Babiš Petr Vokřál (primátor Brna) Dita Charanzová (ANO) Martina Dlabajová Věra Jourová

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy