Sněmovna bude hlasovat o trestním stíhání Roznera

Sněmovna by měla na nadcházející schůzi rozhodnout o vydání poslance SPD Miloslava Roznera k trestnímu stíhání a o tom, kdo se stane zástupcem ombudsmanky Anny Šabatové.

Poslanci budou schvalovat mimo jiné sporné návrhy o vynětí velkoobchodu ze zákona o omezení prodejní doby větších obchodů o vybraných svátcích a o zrušení výjimky společnosti ČEZ a některých dalších firem ze zveřejňování smluv v internetovém registru.

Teoreticky by dolní komora mohla znovu hlasovat o zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Senát předlohu KSČM zamítl jako protiústavní. Pokud se novela dodatečně dostane na program schůze, očekává se, že ji Sněmovna potvrdí. Část poslanců i senátorů už ohlásila, že se v takovém případě obrátí na Ústavní soud.

Schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne. Mohla by podle plánů trvat tři týdny. S týdenní přestávkou pro jednání výborů by tedy měla trvat téměř do konce měsíce.

Roznera chce policie stíhat kvůli jeho výrokům o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Poslanec při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína blízko pietního místa v Letech použil spojení "neexistující pseudokoncentrák". Podle SPD existují pochyby o objektivitě vyšetřování případu. Doporučení k policejní žádosti ještě musí vydat mandátový a imunitní výbor, verdikt o Roznerovi proto dolní komora na minulé schůzi odročila. Výbor se sejde ve středu.

Zástupce veřejné ochránkyně práv budou poslanci vybírat ze čtyř adeptů. Šanci obhájit funkci bude mít Stanislav Křeček, kterého navrhl stejně jako právníka Zdeňka Koudelku prezident Miloš Zeman. Senát nabídl poslancům bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou a děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétu Seluckou. Křečkovi skončí šestileté funkční období v dubnu.

K vynětí velkoobchodu ze zákona, který zavírá větší obchody o vybraných svátcích, se sešly protichůdné pozměňovací návrhy. Hospodářský výbor doporučil plénu schválit úplné zrušení zákona. Naopak nepodpořil návrhy, které by zavřely větší obchody o všech svátcích. Novelu o registru smluv by mohla dolní komora podle doporučení správního výboru schválit v mírnější verzi. Společnost ČEZ nebo České dráhy by musely zveřejňovat jen část smluv, a to ty, které se netýkají běžného obchodního styku. Už nyní platí mírnější režim například pro národní podnik Budějovický Budvar.

Ve třetím čtení budou poslanci hlasovat také o zřízení Národní sportovní agentury, která podle novely převezme od ministerstva školství agendu sportu včetně rozdělování dotací. Ve finále jsou rovněž nová pravidla pro soudní znalce a tlumočníky, krácení některých odměn politiků při kumulaci funkcí nebo novela, díky které by vodákům nehrozil postih, pokud by pluli pod mírným vlivem alkoholu.

Sněmovna také rozhodne o podobě vládního daňového balíčku, který poslancům vrátili senátoři. Senát v něm doporučil snížení daně z přidané hodnoty na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo na deset procent, kabinet s tím počítá až v novele o elektronické evidenci tržeb. Horní komora chce také snížit o šest haléřů na litr spotřební daň z lahvového piva a zavést nižší sazbu DPH na teplo už od letošního července, nikoli až od příštího roku. Vládní návrh mimo jiné zavádí zdanění zahřívaného tabáku a po sněmovních úpravách zvyšuje limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony.

Návrh programu schůze čítá celkově 160 bodů. Nepředpokládá se, že je poslanci projednají všechny.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miloslav Rozner (SPD)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy