Hrozby pro NATO? Americký velvyslanec v Praze zkritizoval Rusko, ODS se přidala

Hlavní hrozby pro Severoatlantickou alianci jsou nyní režim ruského prezidenta Vladimira Putina, Čína a hybridní útoky. Na sněmovním semináři ke 20 letům členství Česka v NATO to dnes řekl americký velvyslanec v ČR Stephen King. Zároveň apeloval na Česko, aby splnilo svůj závazek vůči NATO vydávat na obranu alespoň dvě procenta HDP. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že splnění závazku do roku 2024 považuje za věrohodné.

King označil ruskou vládu za "režim plíživé agrese". Připomněl přitom konflikt mezi Ruskem a Gruzií v roce 2008, ruskou anexi Krymu a ruskou podporu separatistům na východě Ukrajiny.

"Putinův režim se snaží podkopat naši jednotu, naše demokratické procesy. Snaží se vměšovat do voleb v Evropě i ve Spojených státech," uvedl. Podle něj aliance musí ruským snahám o narušení své jednoty a o rozbití mezinárodního řádu čelit.

As #NATO celebrates 70 years of unprecedented peace & stabilty in Europe, we also mark 20 & 15 years since many valued allies joined. Good discussion today on our shared transatlantic bond with #Bucharest9 leaders from ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? pic.twitter.com/yeCQyYlyl3

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) 28. února 2019

O hrozbě ze strany Ruska mluvil i místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS). Podle něj se NATO musí stejně jako za studené války bránit před snahami Moskvy o expanzi. Fiala varoval před možným posilováním ruského vlivu na Ukrajině a na Balkáně, stejně jako před možným vlivem islamistů na Balkáně. "Jde o to ochránit tyto země před zasahováním vnějších sil, abychom neměli pásmo nestability a chaosu přímo na hranicích členských zemí NATO," řekl.

Bezprostřední roli NATO bych viděl v tom, abychom našli způsob zadržování externích politických vlivů na Balkáně, na jihu a na Ukrajině na východě, tedy na bezprostřední hranici NATO. @P_Fiala na konferenci "20 let České republiky v NATO"

— ODS (@ODScz) 4. března 2019

Jako další hrozbu pro NATO zmínil King Čínu, která podle něj směšuje obchodní zájmy svých firem se strategickými zájmy země. Varoval i před hybridními hrozbami, mezi které zařadil kybernetické útoky, dezinformace i terorismus, které mají za cíl destabilizovat Západ a narušit jeho klíčové hodnoty.

King v souvislosti se zajištěním bezpečnosti všech zemí NATO znovu apeloval na Česko, aby dávalo na obranu slíbená dvě procenta HDP. Loni výdaje činily 1,11 procenta, podle vládního plánu by měly do roku 2021 vzrůst na 1,4 procenta a do roku 2024 na požadovaná dvě procenta.

Petříček dnes prohlásil, že naplnění cíle do roku 2024 považuje za věrohodné. Podle něj je třeba vedle zvyšování výdajů na obranu také modernizovat armády NATO a spolupracovat v kybernetické obraně, aby NATO dokázalo reagovat nejen na konvenční útoky, ale i na hrozby vycházející z moderních technologií.

King, Fiala a Petříček se také shodli na tom, že NATO je klíčová instituce pro zajištění bezpečnosti Česka. Fiala uvedl, že pokud by se aliance nějakým způsobem narušila nebo rozpadla, znamenalo by to ohrožení nejen pro Česko, ale pro celý západní civilizační okruh.

Související

Mike Pompeo a americký velvyslanec v ČR Stephen King.

King skončí ve funkci velvyslance USA v Česku, Biden navrhne nového ambasadora

Americký velvyslanec v České republice Stephen King skončí ve funkci nejpozději 20. ledna, na kdy připadá inaugurace nového prezidenta USA Joea Bidena. Ambasádu dočasně povede jeho zástupkyně Jennifer Bachusová, dokud prezident nenavrhne a Senát neschválí velvyslance nového. Na dotaz ČTK to uvedlo tiskové oddělení velvyslanectví.

Více souvisejících

Stephen King (velvyslanec) Tomáš Petříček NATO Velvyslanectví USA Rusko Vladimír Putin Petr Fiala (ODS) ODS

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 34 minutami

před 50 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy