Do Bílého domu míří bývalý nomenklaturní komunista a estébák. Zeman tam má vstup zakázán, spustil známý politik

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odlétá do Spojených států. Tam navštíví nejen Bílá dům. Ale třeba i sídlo Ústřední zpravodajské služby (CIA). K Jeho cestě se velmi kriticky vyjádřil například bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD).

Babiš odletěl dnes, s Trumpem se sejde až ve čtvrtek. S americkým prezidentem chce premiér mluvit nejen o kybernetické bezpečnosti, ale i o mezinárodní situaci či obchodování mezi Evropskou unií a USA, které by podle šéfa ANO mělo probíhat bez bariér.

Rouček Babišovu cestu okomentoval značně ironicky. „Koukám jak se Andrej Babiš natřásá, že byl pozván do Bílého domu. Dost neprávem. Česká Republika je totiž jedinou západní zemí, jejíž prezident či premiér ještě nebyli u prezidenta Trumpa,“ připomněl souvislosti politik.

Vypočítává také, kdo všechno už Trumpa v jeho oficiálním sídle navštívil. „Bílý dům zevnitř dávno poznali evropští premiéři od Norska po Albánii, prezidenti Slovenska či Slovinska a mnoha dalších i těch nejmenších zemí. Česká Republika v tomto seznamu doposud chyběla,“ zdůraznil Rouček.

Pokud by se česká návštěva v Bílém domě nedokázala domluvit, bylo by to podle něj alarmující. „V roce 30. výročí pádu komunismu a 20. výročí vstupu do NATO by to byla ostuda. A protože prezident Zeman má do Bílého domu vstup zakázán, pozván byl premiér. Nic víc a nic méně. Že tímto premiérem je zrovna bývalý nomenklaturní komunista a estébák je jen smutnou ironií osudu. Za kterou se můžeme sami,“ dodal na závěr Rouček.

Související

Více souvisejících

Libor Rouček Andrej Babiš USA (Spojené státy americké) Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy