Šojdrová bude jednat s Hamáčkem. Vydupe si přijetí 14 syrských dětí?

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se dnes sejde s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Jednat budou o možném přijetí syrských dětí.

Šojdrová, která v únoru oznámila, že přivezla seznam 14 dětí, kterým by Český republika mohla pomoci, to uvedla na svém twitteru.

Dnes mám schůzku s ministrem vnitra @jhamacek. Ale asi nebude moc důležitá. Chce se mnou mluvit jen mezi čtyřma očima a odmítnul přijmout členy platformy, která se zasazuje o přijetí nedoprovázených dětí-uprchlíků z Řecka.

— Michaela Šojdrová (@msojdrova) 8. března 2019

Podle Šojdrové schůzka asi nebude moc důležitá. "Chce se mnou mluvit jen mezi čtyřma očima a odmítnul přijmout členy platformy, která se zasazuje o přijetí nedoprovázených dětí-uprchlíků z Řecka," napsala. Na mysli měla iniciativu Češi pomáhají, Organizaci pro pomoc uprchlíkům a společnost Dobrá rodina.

"Paní europoslankyně mě požádala o schůzku s tím, že mi chce prezentovat výsledek své cesty do Řecka," řekl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně Hamáček. Vyjádření Šojdrové o nedůležitosti setkání Hamáčka překvapilo. Na jednání ale nejde s ničím, co by měl sám představovat.

Europoslankyně loni na podzim oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný, a dodal, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Související

Evžen Tošenovský

Europoslanci ANO a KSČM jsou v OVM častěji než ODS či STAN. Někteří nebyli pozváni vůbec

Na pozvání čekají marně. Už šest let. Tváře kvarteta europoslanců Michaely Šojdrové, Tomáše Zdechovského, Jiřího Pospíšila a Evžena Tošenovského nemají možnost vidět jejich voliči či příznivci v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. „Je nefér, že čtyři europoslanci nemají možnost v tomto pořadu prezentovat své názory,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Pospíšil z TOP 09. Redakce serveru EuroZprávy.cz proto kontaktovala televizi s dotazem, proč se tak děje, ale ani po měsíci se nedočkala žádné odpovědi.
Markéta Gregorová (Piráti)

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila proti čínským výrokům

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na twitteru.

Více souvisejících

Michaela Šojdrová Jan Hamáček uprchlíci

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy