Albrightová a Kubera si padli do noty, česká rodačka mu navrhla návštěvu USA

Bývalá americká ministryně zahraničí a česká rodačka Madeleine Albrightová dnes při setkání s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou vyjádřila přání, aby přijel do USA a jednal se zástupci Kongresu. Kubera na Pražském hradě na pozadí konference, která se konala u příležitosti 20. výročí vstupu ČR do NATO, jako jediný z českých ústavních činitelů měl s Albrightovou bilaterální jednání. Informoval o tom na svém webu Senát ČR. Kubera daroval Albrightové brož ve tvaru lipového listu, tiskový odbor Senátu ČTK sdělil, že šperk je z dílny českých šperkařů a jde o standardní protokolární dar Senátu. Lípa je českým národním stromem.

"Chodím do Kongresu, ale protože jsem demokratka, nedostala jsem pozvání do Bílého domu. Je třeba, abyste do USA přijel, abychom propojili Senát Parlamentu ČR s Kongresem a jeho členy. Je hodně oblastí, ve kterých by mělo Česko s USA spolupracovat na parlamentní úrovni. Můžeme společně udělat velké věci," řekla Albrightová a doporučila Kuberovi, aby zamířil do Kongresu na jednání s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů.

Kubera označil nedávnou návštěvu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě za úspěch. Zároveň ale doplnil, že ji vnímá jako první krok, na který by měly navázat další.

"Pan prezident (Miloš) Zeman je zaměřen spíše na Rusko a Čínu, je třeba se ale zároveň více věnovat vztahům mezi ČR a USA, které mají v naší demokracii velmi hluboké kořeny. Tak jako se musí pracovat na šťastném manželství, je třeba i vztahy dvou zemí budovat a rozvíjet. Nikdy v historii se nestalo, že by nás Spojené státy zradily. A teď je třeba aktivizovat vazby na všech úrovních, předně na té parlamentní," uvedl Kubera.

„M.Zeman je zaměřen spíš na Rusko a Čínu, je třeba se ale zároveň věnovat vztahům mezi ČR a USA. Nikdy v historii se nestalo, že by nás Spojené státy zradily. A je třeba aktivizovat vazby na všech úrovních," řekl J.Kubera při jednání s M.Albrightovou. https://t.co/Xv6H1IMqIW pic.twitter.com/ar9ieQgPtS

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 12. března 2019

Kubera a Albrightová hovořili také o tom, jak zmírnit rozdělování společnosti, které podle nich svým jednáním prohlubují někteří politici. "Místo toho, aby se politici scházeli u jednacího stolu a hledali konsenzus, často na sebe jen pokřikují prostřednictvím sociálních sítí. Navíc neumějí přijímat prohry. Společnost je rozdělená a příkopy mezi levičáky a pravičáky, chudými a bohatými či městem a venkovem se dále prohlubují. To mě velmi trápí," řekl Kubera.

Dalším tématem diskuse byly aktivity české vlády či role Václava Havla v jednáních o vstupu ČR do NATO. Albrightová také ocenila, že Kubera podporuje učitele a učitelky češtiny na amerických školách. Podle webu Senátu se za pedagogy Kubera vypraví do USA na přelomu května a června.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová Jaroslav Kubera Senát ČR NATO

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy