1150. výročí smrti svatého Cyrila: ČR a SR posílají do Vatikánu velkou delegaci

Česko-slovenských oslav 1150. výročí smrti svatého Cyrila v Římě se zúčastní delegace České biskupské konference i čeští a slovenští politici. Do Vatikánu 21. a 22. března pojede také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda slovenské Národní rady Andrej Danko, sdělila dnes Vondráčkova mluvčí Barbora Štenglová. Kromě slavnostní mše k uctění památky sv. Cyrila je na programu také audience Vondráčka a Danka u papeže Františka.

V delegaci bude podle informací ČTK také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, českou katolickou církev budou reprezentovat biskupové Ladislav Hučko a Antonín Basler. Ve slovenské delegaci jsou bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, bratislavský eparcha Peter Rusnák a generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Ve čtvrtek je na programu návštěva baziliky sv. Klimenta, kde se v 16:00 uskuteční mše při příležitosti 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila. V podzemí baziliky by se měla delegace zastavit u hrobu slavného učence a apoštola Slovanů. V pátek dopoledne udělí papež František Vondráčkovi a Dankovi soukromou audienci ve své knihovně v Apoštolském paláci.

Audience se zúčastní také oba čeští biskupové, Zeman a český velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja. Vondráček v médiích uvedl, že jako dar má pro papeže připravenou knihu o klášteře svaté Anežky, pamětní stříbrnou minci svaté Anežky a jako osobní dar 15 let starou slivovici ze soukromé likérky.

"Návštěvu vnímám jako vyjádření úcty ke kontinuitě našeho státu, který se hlásí k tradici Cyrila a Metoděje a k dědictví Velké Moravy. Soukromá audience u Svatého otce je zvláštním okamžikem a příležitostí projednat zásadní otázky vztahu státu a církve pro budoucnost. V charitativní a sociální oblasti i v péči o rodinu je církev našemu státu vynikajícím partnerem a chceme tento vztah dále zlepšovat," uvedl dnes v tiskové zprávě Vondráček.

Výjimečná záležitost pro mě i pro náš stát... Již tento pátek mě čeká SOUKROMÁ AUDIENCE PAPEŽE FRANTIŠKA v jeho privátní knihovně v Apoštolském paláci. Společně si krom jiného připomeneme 1150 let od úmrtí sv. Cyrila, patrona naší země ?? Velice si toho vážím ?

— Radek Vondráček (@vondraczech) 19. března 2019

Po skončení audience se delegace plánuje zastavit v bazilice sv. Petra u hrobu sv. Jana Pavla II. a u oltáře sv. Václava. V podzemí baziliky si prohlédne místo, kde byly před loňským návratem do vlasti uloženy ostatky kardinála Josefa Berana, navštíví kapli Svatých patronů Evropy, kde se připomínají sv. Benedikt, sv. Cyril, sv. Metoděj a je v ní socha sv. Anežky České. Uctí také památku Jana Palacha, po kterém je v Římě pojmenované náměstí, a Alexandra Dubčeka u jeho pomníku.

Související

Cyril a Metoděj na obraze od Jana Köhlera Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Cyril a Metoděj stáli u zrodu slovanské vzdělanosti. Bratři byli výjimečnými osobnostmi, vynikali rozhledem

Příchod věrozvěstů, kteří stáli u slovanské vzdělanosti, se 5. července slaví teprve od roku 1863, kdy uplynulo tisíc let od jejich příchodu na Velkou Moravu. Právě tento den stanovil papež Pius IX. na žádost tehdejšího olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka. Užíval se nejdříve v Čechách, na Moravě, v Chorvatsku a také na Slovensku. Později byl svátek rozšířený na celou římskokatolickou církev. Do té doby se od časů Karla IV. příchod svatého Cyrila a Metoděje připomínal 9. března. Jistý je jen rok 863, kdy oba sourozence poslal císař Michael III. působit na Moravu. Jejich příchod je v kalendáři zapsán jako státní svátek – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.
Jaroslav Šebek Rozhovor

Příchod Cyrila a Metoděje se slavil v březnu, Hus nebyl průkopník komunismu, říká pro EZ historik Šebek

ROZHOVOR – Vyzdvihuje jejich vlastenectví. Tradice Cyrila a Metoděje i mistra Jana Husa, jejichž výročí si právě připomínáme, směřovala zejména během 19. století podle historika Jaroslava Šebka primárně k tomu, aby ctila národ. „I když tradice obou bratrů s Husem dělí od sebe několik století, tato šlechetnost je spojuje,“ říká pro EuroZprávy.cz odborník na církevní dějiny, který se v rozhovoru snaží trojici přiblížit současnosti.

Více souvisejících

Cyril a Metoděj Radek Vondráček (ANO) Vatikán Česká republika Církev

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy