Chovanec skončí ve Sněmovně k 14. dubnu, bude se půl roku doléčovat

Bývalý ministr vnitra a nynější poslanec ČSSD Milan Chovanec odejde ze Sněmovny ke 14. dubnu. Svoji rezignaci na poslanecký mandát doručil Sněmovně již minulý týden. Řekl to dnes ČTK. Ve Sněmovně končí hlavně proto, že nesouhlasí s účastí ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO. Ve Sněmovně ho nahradí bývalý poslanec Václav Votava, který dnes ČTK potvrdil, že mandát přijme.

"Prohlášení o rezignaci na funkci poslance dorazilo do kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka 20. března. Pan poslanec Milan Chovanec skládá mandát ke 14. dubnu 2019," potvrdila dnes mluvčí předsedy Sněmovny Barbora Štenglová.

"Teď se budu tak půl roku věnovat sám sobě, protože je třeba doléčit některé věci. A potom se budu pravděpodobně zabývat podnikáním, případně nějakým poradenstvím," řekl Chovanec.

Žádnou konkrétní nabídku prý zatím nemá. V politice nyní působí také jako předseda krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji, není ani krajským, ani komunálním zastupitelem. Ministrem vnitra byl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) od roku 2014.

Na schůzi Sněmovny, která má začít v úterý 16. dubna, by měl složit poslanecký slib Chovancův náhradník Votava. "Rozhodl jsem se, že ho (mandát) přijmu. Bylo to nelehké rozhodování, protože jsem se nově stal starostou Stříbra a nechci svoje město nějak zklamat," řekl dnes Votava ČTK.

Dodal, že bude muset obě funkce skloubit. Ve Sněmovně chce zamířit do rozpočtového výboru, kterému v minulosti dokonce předsedal. Nahradit by měl svého spolustraníka Jaroslava Foldynu, který by měl naopak za Chovance zamířit do výboru pro bezpečnost.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Václav Votava (ČSSD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy