Články 11 a 13 schváleny. Cenzura internetu začíná? Čeští politici rázně reagují

Čeští politici jsou většinou kritičtí k dnešnímu schválení sporné reformy ochrany autorských práv na internetu v Evropském parlamentu. Podle Pirátů poznamená výsledek hlasování svobodu internetu v Evropské unii, o hrozbě cenzury kvůli některým ustanovením hovoří občanští demokraté. Strany chtějí pečlivě hlídat proces implementace předpisu do českého práva a pokusit se o to, aby se do tuzemských zákonů promítla v co nejmírnější podobě.

Norma především ukládá velkým internetovým společnostem, jako je Google, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich děl online. Platformy budou mít nově povinnost prověřovat, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. Kritici směrnice ji označují za cenzuru internetu.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík označil dnešek za černý den pro svobodu internetu v Evropě, směrnice podle něj likviduje svobodu internetu v Evropské unii. "Piráti se proti směrnici snažili bojovat, co to šlo, bohužel většina se vyslovila pro cenzuru internetu v Evropě," řekl novinářům. Sněmovna se podle něj bude snažit o to, aby byla v Česku směrnice implementována v co nejmírnější podobě. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše směrnice poškodí internet a napomůže hlavně technologickým gigantům.

Náš návrh na minutu ticha za Svobodný Internet ve sněmovně bohužel nebyl akceptován :-(. Cenzurní směrnice prošla europarlamentem.

— Mikulas Ferjencik (@Mikiferjencik) 26. března 2019

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že pro europoslance jeho strany byl rozhodující článek 13, který ukládá internetovým platformám povinnost zabývat se tím, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva. "Přinášel hrozbu cenzury na internetu. Bohužel hlasovací většina si prosadila, že se hlasovalo jen o směrnici jako celku. Naši členové hlasovali proti kvůli článku 13, kdyby se hlasovalo zvlášť, možná by byl jiný postup," uvedl.

Směrnice o ochraně autorských práv na digitálním trhu schválena v #EP poměrem 348:274. @ODScz byla proti, neboť námi podepsané pozměňovací návrhy k vypuštění článku 13(17) a také 11 nebyly připuštěny k hlasování.

— Jan Zahradil (@ZahradilJan) 26. března 2019

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil litoval schválení směrnice, proti které hlasoval. "TOP 09 teď bude ve Sněmovně hlídat, aby směrnice zbytečně nenabobtnala, aby se co nejméně dotkla uživatelů internetu a zároveň hájila práva autorů. Máme před sebou kus práce," uvedl na twitteru.

Mrzí mě, že EP přijal autorskou směrnici ve svém původním kontroverzním znění. Hlasoval jsem proti.TOP 09 teď bude ve Sněmovně hlídat, aby směrnice zbytečně nenabobtnala, aby se co nejméně dotkla uživatelů internetu a zároveň hájila práva autorů. Máme před sebou kus práce.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 26. března 2019

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (Hlas), který patřil mezi odpůrce směrnice, vyjádřil na twitteru přesvědčení, že právní norma bude napadena a o jejím osudu bude muset rozhodnout Soudní dvůr EU.

Lidovečtí europoslanci byli v postoji ke směrnici rozdělení. Podle Tomáše Zdechovského směrnice ve schválené podobě omezí svobodu internetu. Naopak Michaela Šojdrová věří, že podoba normy vyvažuje zájmy autorů, vydavatelů, spotřebitelů i internetových platforem. "Není možné přehlížet nespravedlnost vůči autorům, jejichž práva nebyla dosud chráněna," uvedla na twitteru.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) je zklamaný z toho, že se poslanci odmítli zabývat pozměňovacími návrhy k směrnici. "Nemohl jsem ji tak podpořit, ačkoliv jsem od začátku za reformu autorského práva v internetovém prostředí bojoval," uvedl na svém facebookovém účtu.

Související

Soudní dvůr EU

Soud EU podpořil majitele copyrightu, mohou žádat data lidí sdílejících filmy

Soudní dvůr Evropské unie se dnes postavil na stranu majitelů autorských práv, kteří se snaží ve sporech o jejich dodržování shromažďovat osobní údaje uživatelů internetu. Podle soudu je přípustné, aby vlastníci práv požadovali po poskytovatelích internetového připojení údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení například filmů či hudby.

Více souvisejících

autorská práva internet Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Zbyněk Stanjura Jiří Pospíšil Pavel Tělička

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy