Manželství zoofilů? Poslanci se ve Sněmovně pohádali

Poslanci se po čtyřměsíční pauze opět střetli kvůli tomu, zda uzákonit manželství stejnopohlavních párů. Spor by podle exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (za ANO) mohly vyřešit úpravy, které by posílily práva registrovaných partnerů. Například v otázce společného jmění nebo vztahu k vychovávanému dítěti.

Manželství i pro homosexuály navrhlo novelou občanského zákoníku 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN. Lidovec Marek Výborný připomenul, že petici na podporu tohoto návrhu podepsalo přes 103.000 lidí. Konkurenční novelu podpořilo jinou peticí zhruba 90.000 lidí.

Představitelé obou táborů se zaštiťovali potřebou hájit hodnoty. Zastánci manželství pro všechny zdůrazňovali svobodu a rovnost. "Nevedeme debatu o právech menšin. Vedeme debatu o hodnotách. Odmítáme relativizaci hodnoty manželství a představu, že by mohlo být svazkem kohokoli," uvedl Výborný.

Patrik Nacher (ANO) varoval před nadužíváním politické korektnosti. Poznamenal, že s ohledem na současné trendy by na manželství homosexuálů mohly navázat manželské svazky jedné osoby se sebou (sologamie) nebo naopak více osob. Podobně Monika Jarošová (SPD) zmínila možnost manželství bisexuálů, zoofilů nebo pedofilů. Proti tomu se ohradila Karla Šlechtová (ANO); označila to za urážku gayů a leseb, k jejichž komunitě se přihlásila.

Jana Pastuchová (ANO) uvedla, že registrovaní partneři jsou proti manželům znevýhodněni při dědictví a nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod. Nemohou si společně osvojit děti, ani se nemohou stát jejich společnými pěstouny, řekla Pastuchová.

Novela občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo. Konkurenční ústavní zákon má doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Homosexuálové manželství Helena Válková (ANO) Patrik Nacher Karla Šlechtová Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy