Začal sjezd KDU-ČSL. Kdo bude novým šéfem strany? Kandidáti avizují změny

Kandidáti na předsedu KDU-ČSL přicházejí na volební sjezd s plány na změny ve fungování strany. Podle končícího předsedy Pavla Bělobrádka hodnoty, které lidovci zastávají, zůstanou. Stejně jako kandidáti Jan Bartošek a Marek Výborný se domnívá, že volba nebude jednokolová. Třetí aspirant na předsedu Marian Jurečka si netroufl na dotaz ČTK odhadnout, jak bude hlasování probíhat. Bezmála 400 delegátů na brněnském výstavišti zvolí nového předsedu po osmi letech, očekává se, že se tak stane dnes vpodvečer.

"Čekám, že bude zvolen ten, který pomůže KDU-ČSL k tomu, aby se dobře a dynamicky vyvíjela vpřed," řekl Bělobrádek. Favorita na svého nástupce má, jeho jméno ale neprozradil. "Myslím, že co se týká hodnot a obsahu, že není moc co měnit, to jsou hodnoty, které jsou moderní už 2000 let. Je potřeba zapracovat na marketingu a komunikaci," poznamenal.

Právě to začalo, dnes tvoříme budoucnost. #sjezdKDU2019 #novysefKDU #kducsl #lidovci #brno https://t.co/vQkaR6wwKy

— KDU-ČSL (@kducsl) 29. března 2019

Podle Bartoška by strana měla vyvažovat politický systém. "Měla by aktivně vystupovat proti extremismu, lidskému sobectví, měla by podporovat rodiny a samozřejmě také vědu a výzkum, protože vzdělanost je naše budoucnost," uvedl. KDU-ČSL by podle něj měla být schopna uspět stejně jak v moravských krajích, tak například v kraji Ústeckém.

"Nejsme v situaci, kdy bychom byli v krizi, ale hledáme novou dynamiku, novou tvář, vize do budoucna, protože křesťansko-demokratická politika musí zůstat součástí politického spektra v České republice," řekl ČTK Výborný. Uvedl, že strana musí být silná personálně a v tématech. "Nemohou to být obecná klišé o podpoře rodiny, my to musíme přetavit v konkrétní návrhy a program, kde se volič bude vidět," doplnil.

Oba si pochvalovali pozitivní kampaň, mluvili o ní nikoli jako o souboji, ale jako o soutěži. "To, že celá soutěž o předsedu strany probíhala kultivovaně, si myslím, že je největší deviza KDU-ČSL," uvedl Bartošek.

Jurečka očekává, že lidovci úspěšně vstoupí do příštích sta let. Chtěl by získat větší důvěru lidí a ukázat, že strana může nabídnout řešení konkrétních problémů, nikoli populistické a marketingové triky. Řešit je podle něj důležité také například klimatickou změnu. Všichni kandidáti si přejí, aby KDU-ČSL fungovala jako tým.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Pavel Bělobrádek Jan Bartošek Marek Výborný (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy