Bělobrádek se loučí zostra. V projevu na sjezdu KDU-ČSL zaútočil na Babiše

Končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek lituje nevydařeného projektu koalice s hnutím STAN před volbami v roce 2017 i spolupráce s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). KDU-ČSL se podle něj ale poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů.

"Potvrdili jsme, že jsme se poučili a že nechceme opakovat stejnou chybu," uvedl dnes Bělobrádek v projevu k delegátům brněnského sjezdu KDU-ČSL. Lidovci neustoupili od podmínek, které před volbami přijali, řekl.

Kompromisem už podle Bělobrádka bylo lidovecké angažmá v Sobotkově vládě. Uvedl, že nyní by už nepřijal, aby ve vládě mohl zasednout člověk bez lustračního osvědčení - Andrej Babiš. Samotné fungování této vlády bylo pro něj nemilým překvapením.

První obrázkové střípky. :-) #sjezdKDU2019 #novysefKDU #kducsl #lidovci #brno pic.twitter.com/04F1rgHORv

— KDU-ČSL (@kducsl) 29. března 2019

"Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili," popsal období, kdy byl vicepremiérem. Poznamenal, že tehdy byli lidovci "možná trochu naivní", na druhou stranu to podle něj byla dobrá zkušenost a poučení pro další jednání.

"Ukázali jsme, že o hodnotách nejenom mluvíme, že principy dodržujeme a že jsou limity, které nepřestoupíme nikdy," uvedl k jednáním o vládní koalici po volbách roku 2017.

Nevydařená koalice s hnutím STAN podle Bělobrádka lidovce poškodila a krach projektu přičítá mimo jiné svému špatnému odhadu. "Došlo k poškození strany, měl jsem to být já, kdo měl jasně situaci analyzovat, že většinově o tom nejsme přesvědčeni," konstatoval s tím, že i tato chyba ho dovedla k rozhodnutí do čela strany už nekandidovat. Za dobré rozhodnutí naopak má, že neodstoupil ihned po volbách a lidovce dovedl k řádnému sjezdu. "Předčasný sjezd by mohl rozkolísat citlivý ekosystém naší strany," uvedl s tím, že čas dostali kandidáti na předsedu na přípravu a lidovci unikátní možnost je "grilovat".

Novému vedení, které dnes bude na sjezdu zvoleno, popřál, aby bylo schopno zachovat někdy chladnou hlavu. "Invektivy od politických soupeřů, nám nepříliš nakloněných médií nebo od trollů prostě přicházejí. Není to snadné, ale patří to k životu," řekl Bělobrádek. Vedení má být podle něj uvážlivé, ale rozhodné. "Aby nedělalo ukvapené závěry, ale když je potřeba, aby dokázalo bouchnout do stolu," doplnil.

Strana má být podle něj hrdá a optimistická, držet se tradicí, ale i moderních a chytrých řešení. Má řešit konkrétní problémy lidí a být stranou hodnot, které jsou moderní už tisíce let, ale která také má ruku na tepu doby. Lidovci podle Bělobrádka musejí chtít vítězit, ale nevyužívat k tomu jakékoli prostředky. Mají být trpěliví a pokorní.

Poznamenal také, že pokud KDU-ČSL příští rok neuspěje v krajských a senátních volbách, finanční tlak na stranu bude extrémní. Zatímco roste průměrná mzda a inflace, příspěvky od státu jsou stále stejné, řekl končící předseda. Delegáty požádal, aby se zamysleli, zda nepoužívat trvalý příkaz a neposílat třeba 50 až 100 korun měsíčně.

Související

Sjezd KDU-ČSL 2019

Jurečka po sjezdu KDU-ČSL: Lidsky to hodně zamrzí a bolí

Lidovec Marian Jurečka utrpěl na sjezdu v Brně porážku v boji o předsednický post. Navíc čelil tvrdí kritice a tak se rozhodl, že na jiná místa ve vedení KDU-ČSL kandidovat vůbec nebude. Sám říká, že není zhrzený, ale že jej bolí, co se ony dva sjezdové dny v Brně dělo.

Více souvisejících

Sjezd KDU-ČSL 2019 Pavel Bělobrádek Andrej Babiš KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy