Pohoří nové tváře KDU-ČSL? Bělobrádek má obavu z chovných koní

Bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se nebojí velké obměny v předsednictvu KDU-ČSL a mnoha nových lidí. Řekl to dnes ČTK v Brně při oslavách stého výročí strany. Bělobrádek vedl lidovce přes osm let, v pátek ho vystřídal poslanec Marek Výborný. Do předsednictva se dostali také tři mladí náměstci různých primátorů. Bělobrádek doufá, že mladí koně budou tažní, a ne chovní. Výborný podle něj sice nemá tolik zkušeností, ale nemá za sebou ani chyby.

Na sjezdu strany v Brně, který byl od pátku do soboty, se kromě Výborného jako předsedy stala první místopředsedkyní senátorka Šárka Jelínková. Jako jediný místopředseda obhájil post předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek. Dalšími třemi místopředsedy se nově stala mladá trojice, a to náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek a náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec. "V kuloárech jsme se bavili, že jsme to možná s novými mladými tvářemi přehnali. Ale já bych se toho nebál. Ono se to poddá," řekl Bělobrádek.

Podle něj má nové předsednictvo zastoupení Sněmovny, Senátu i regionů. "Myslím, že bude zajímavý nový tandem Marek Výborný a Šárka Jelínková. K tomu se přidá zkušenost Honzy Bartoška. A pak tam máme nové koně, tak snad budou tažní, a ne chovní," řekl Bělobrádek. "Myslím, že to bude fungovat, pokud budou ochotní také naslouchat zkušeným," dodal bývalý ministr pro vědu, výzkum a inovace.

Výborný podle něj sice nemá tolik zkušeností, ale nemá za sebou ani chyby. "Já sám bych dnes například při vyjednávání o vládě neustoupil z toho, že tam nemá být člověk bez čistého lustračního osvědčení. Stejně tak si myslím, že jsem měl být razantnější a uvážlivější u uspěchané koalice se Starosty a nezávislými. Nebyl jsem jejím příznivcem a neměl jsem se nechat přesvědčit, když strana nebyla jednotná," vrátil se Bělobrádek k předvolební koalici se STAN, ze které pak sešlo.

Nadále zůstane v celostátním výboru strany. "Budu mít i čas se více věnovat regionu, kde jsem poslancem, krajským zastupitelem a také řadovým zastupitelem ve městě. Budu se věnovat manželce a dětem. Budu také číst knihy, věnovat se zahradě a možná napíšu i nějaké písňové texty," doplnil Bělobrádek.

KDU-ČSL dnes v Brně po dvoudenním sjezdu oslavuje sté výročí vzniku. "Do dalších sto let bych si přál, aby KDU-ČSL a celá republika neprošla žádnými nedemokratickými režimy. Zažili jsme dva a oba zdecimovali naši členskou základnu a naše obyvatele. Přál bych si dalších sto let v demokracii," uzavřel Bělobrádek.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy