Zemřel Ivo Schwarz (†54), bývalý šéf agentů prohrál boj s leukémií

Ve věku 54 let zemřel bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky, a někdejší velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz. Oznámil to dnes na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Schwarz byl z dosavadních osmi ředitelů ÚZSI od vzniku samostatného Česka nejdéle působícím. V čele rozvědky stál sedm let. Předtím pracoval několik let u cizinecké policie. Schwarzův nástupce na postu velvyslance v Tel Avivu Martin Stropnický (ANO) ČTK napsal, že Schwarz byl profesionál a člověk na svém místě. Podle twitteru velvyslanectví Schwarz bojoval s leukémií.

Schwarz vystudoval ekonomiku na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni. Po studiu pracoval na přelomu 80. a 90. let nejprve jako ekonom v Kovohutích Rokycany. V roce 1991 začal pracovat u cizinecké policie a následně vystudoval obor Bezpečnostní služby na Policejní akademii v Praze.

K civilní rozvědce nastoupil roku 1999. Nejprve zastával post ředitele odboru zahraničních styků a později se stal náměstkem ředitele. V roce 2007 byl jmenován ředitelem ÚZSI a v této funkci byl až do roku 2014. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman jmenoval brigádním generálem.

Zemřel Ivo Schwarz, exředitel ÚZSI a bývalý velvyslanec České republiky v Izraeli. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 2. dubna 2019

"S panem Schwarzem jsem byl v úzkém kontaktu ještě jako ministr. Věděl jsem přirozeně o jeho zákeřné nemoci. Bojoval s ní ze všech sil a s obdivuhodnou statečností. Hlubokou soustrast rodině i přátelům," napsal ČTK bývalý ministr obrany a zahraničí Stropnický, který Schwarze v Izraeli vystřídal loni v říjnu.

"Odešla jedna z výrazných osobností zpravodajské komunity v ČR. V našich myslích jsme s jeho blízkými. Ať jeho duše odpočívá v pokoji," uvedla na twitteru Bezpečnostní informační služba.

Odešla jedna z výrazných osobností zpravodajské komunity v ČR. V našich myslích jsme s jeho blízkými. Ať jeho duše odpočívá v pokoji. https://t.co/5lOu4DPo5g

— BIS (@biscz) 2. dubna 2019

O velkou ztrátu pro bezpečnostní a diplomatickou komunitu České republiky jde také podle senátora a bývalého velvyslance Pavla Fischera. "Zemřel spravedlivý a čestný člověk, věrný naší vlasti," napsal na twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

"Měl jsem tu čest s Ivo Schwarzem sloužit. Vrátil ÚZSI nezávislost a funkčnost. Zpráva o jeho skonu mě šokovala. Čest jeho památce," uvedl na twitteru někdejší premiér Mirek Topolánek.

Měl jsem tu čest s Ivo Schwarzem sloužit. Vrátil UZSI nezávislost a funkčnost. Zpráva o jeho skonu mě šokovala. Čest jeho památce. https://t.co/liaVzXhLro

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 2. dubna 2019

Jako svého dlouholetého kamaráda a profesionála u policie i v diplomacii popsal Schwarze bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Ivo Schwarz úmrtí Jan Hamáček Úřad pro zahraniční styky a informace Mirek Topolánek Martin Stropnický Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) BIS

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy