Tři kandidáti do Senátu v Praze 9 nezveřejnili dárce. Nebylo co hlásit, sorry jako, odsekl Koskuba

Tři z deseti kandidátů v doplňujících volbách do Senátu v Praze 9 nezveřejnili seznam dárců na kampaň. Termín jim uplynul první dubnovou půlnocí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Linda Hrubešová. Dva z kandidátů zveřejnili informace neúplné. Jména chybujících úřad neuvedl. Volby se uskuteční tento pátek a sobotu poté, co konci ledna ze zdravotních důvodů na mandát rezignovala Zuzana Baudyšová (za ANO).

Podle přehledu ze stránek úřadu, který zveřejňuje transparentní účty i webové stránky s případnými seznamy dárců, vyplývá, že seznam do termínu chyběl Janu Jarolímovi z ODS, který kandiduje za koalici ODS a KDU-ČSL, dále bývalé senátorce Evě Sykové (za hnutí Pro Zdraví a Sport) a exposlanci Jiřímu Koskubovi (za Českou Suverenitu). Částečně údaje nebyly u Pavla Pešana ze SPD a Petra Šimůnka z KSČM.

Syková k tomu ČTK řekla, že informace jsou obsaženy na Dárcovském transparentním účtu na webu hnutí. Koskuba na dotaz ČTK uvedl, že žádné sponzory ani dárce neměl. "Slovutný úřad jistě promine, ale nebylo co hlásit. Sorry jako," uvedl. Jarolím uznal pochybení. "Mohu se pouze hluboce omluvit - toto pochybení bylo napraveno teprve dnes dopoledne," uvedl na dotaz ČTK.

Kandidáti měli do pondělní půlnoci povinnost zveřejnit seznam všech fyzických a právnických osob, které jim přispěly na kampaň. Zveřejnit se musí informace o finančních příspěvcích, ale také o těch osobách, které podpořily kampaň nefinančně, tedy poskytnutím zboží, služeb zdarma nebo za cenu nižší než obvyklou. "Povinnost splnilo pět z celkových deseti kandidátů, kteří se v doplňovacích volbách o senátní křeslo uchází. Další dva zveřejnili pouze dílčí informaci. Tři kandidáti podle našich zjištění své dárce v zákonné lhůtě nezveřejnili," uvedl člen vedení úřadu a koordinátor agendy senátních voleb Tomáš Hudeček.

Nezveřejnění informací ve stanoveném termínu v požadovaném rozsahu považuje úřad za přestupek, který podléhá správnímu řízení. "Úřad podnikne další úkony a může se stát, že vůči některým účastníkům kampaně nakonec řízení nebude zahájeno. Například se může prokázat, že kandidát nedisponoval žádnými dary od fyzických či právnických osob, případně nepřijímal nefinanční plnění," dodal Hudeček. Kvůli tomu, ale i zásadě neveřejnosti správního řízení nemůže úřad poskytnout jména kandidátů.

U fyzických osob se zveřejňují jména a příjmení, datum narození a obec trvalého pobytu. U právnických osob je potřeba uvést název, IČO a adresu sídla. "Zákon kandidátům ukládá povinnost do přehledu zahrnout i ty podporovatele, jejichž dar teprve kandidát hodlá využít například k úhradě budoucích faktur či pokrytí jiných očekávaných nákladů spojených s kampaní," dodala Hrubešová.

Do voleb kandidují bezpečnostní ředitel Martin Hrubčík (ANO), starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS kandiduje za koalici ODS a KDU-ČSL, dalšími senátorskými adepty jsou učitel Petr Daubner (Piráti), předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Martin Kroh (TOP 09), živnostník Pavel Pešan (SPD) nebo první místopředseda komunistického ústředního výboru Petr Šimůnek a radní městské části Praha-Vinoř David Smoljak (za STAN). Dalšími třemi kandidáty neparlamentních uskupení jsou Koskuba, Syková a další bývalý senátor Libor Michálek (za hnutí Vize).

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Praha Senát ČR Eva Syková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy