Rafaj: S Faltýnkem jsem se sešel kvůli zkrácení rozpočtu ÚOHS

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj se v listopadu 2017 sešel s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem kvůli tomu, že vláda snížila ÚOHS rozpočet, řekl dnes Rafaj televizi Prima. Důvodem ke škrtům byly podle něho zásahy úřadu proti ministerstvům vedeným hnutím ANO, Faltýnek s tím nesouhlasí. Rafaj připustil, že mluvili také o mýtu. Popřel ale, že by dělal rozhodnutí ve prospěch některé z firem, která se tendru na mýtný systém účastnila.

"Mně bylo vytýkáno na vládě, že zahajujeme správní řízení proti ministerstvům ANO," řekl Rafaj. "Když jsem jim doložil, že máme od policie postoupeno, abychom tyto zakázky zahájili, tak mě napadli, že jsem se domluvil s (bývalým ministrem vnitra Milanem) Chovancem (ČSSD)," uvedl.

Rafaj se hájil tím, že řízení byla zahajována na základě podnětu státního zástupce, uvedl. Připomněl, že státní zastupitelství spadají pod ministerstvo spravedlnosti, které vedlo hnutí ANO. Šlo podle něj konkrétně o kauzu pražské opencard. "Vzápětí mi vzali dalších 11 milionů z rozpočtu," podotkl Rafaj. Faltýnek nevyloučil, že se ho Rafaj na financování úřadu zeptal. "Ale to není moje kompetence," řekl Primě. Rafaje určitě odkázal na vládu, uvedl.

Místopředseda ANO tvrdí, že s Rafajem mluvili hlavně o legislativě. "Velmi intenzivně jsme řešili třeba zákon na ochranu hospodářské soutěže, což je zákon, který se týká přímo ÚOHS," podotkl Faltýnek.

Policie 7. března zasahovala na ÚOHS a také v sídle firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. Faltýnek se s oběma kvůli mýtnému scházel. Deník Právo napsal, že podle policejních důkazů na schůzce s Feixem dohodl, že u Rafaje zařídí ovlivnění soutěže ve prospěch firmy Kapsch.

Rafaj potvrdil, že s Faltýnkem o mýtu mluvili. Od Faltýnka chtěl vědět, co má úřad dělat, aby byl výsledek soutěže spravedlivý. "Já jsem se nechtěl s někým bavit o tom kdo, ale já jsem se chtěl bavit, jak aby to bylo spravedlivé, protože spousta pomluv právě mířila do spravedlivosti rozhodování úřadu," řekl. Faltýnek zopakoval, že o žádném tlaku z jeho strany nemůže být řeč.

Ministerstvo dopravy vybralo v tendru jako nového provozovatele mýtného systému konsorcium CzechToll/SkyToll.

Související

Ochranný svaz autorský

Pokuta 10,67 milionů pro OSA platí. Svaz žádal poplatky i za přijímač v pokoji bez hostů

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 10,67 milionu Kč pro Ochranný svaz autorský (OSA) za zneužití dominantního postavení. Pokuta je pravomocná, úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Úřad svaz potrestal za to, že v letech 2008 až 2014 požadoval po ubytovacích zařízeních platbu i za přijímač v pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován.

Více souvisejících

Petr Rafaj (předseda ÚOHS) ÚOHS Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 55 minutami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy