Dohra nedělního Moravce: Maláčová? Úplná absence mozkových buněk, ať jí vrátní školné, vysmáli se jí politici

V nedělních otázkách Václava Moravce se střetli ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Řeč byla o rozpočtu, penzích i daních. Slova členky vlády o rozpočtové odpovědnosti ale pořádně nadzvedla především pravicové politiky.

„Rozpočtová odpovědnost je důležitá, ale nesmí to to být jenom o číslech, za těmi čísly musíme vidět i lidi a lidské osudy," hlásala v přímém přenosu Maláčová, která by například chtěla, aby se průměrná penze v roce 2021 zvýšila o 800 korun.

Stát by měl platit nejvyšší dlouhodobě udržitelné penze. Není ale možné rozdávat peníze, které nemá, jen proto, že to vypadá dobře na twitteru. Sociální politika patří k našemu státu. Ale odpovědná - protože když se v ekonomice něco zvrtne, odnesou to právě ti nejslabší @OtazkyVM pic.twitter.com/rtdVcQ5pWu

— Luděk Niedermayer (@LudekNie) 8. dubna 2019

„Tak paní ministryně Maláčová má ekonomické vzdělání z Londýna. No jestliže tam učí takhle, tak už začínám chápat Brexit,“ vysmál se političce místopředseda TOP09 Michal Kučera.

Přidal se i jeho stranický kolega Miroslav Kalousek. „V OVM probíhá diskuze @JMalacova versus @LudekNie. I nezávislý divák musí vidět neodpovědnou demagogii ministryně, která je vlídně odkrývána Niedermaierovou kompetencí. Přestože paní ministryně zdůrazňuje, že má ekonomické vzdělání z Londýna. Měli by jí z Londýna vrátit školné,“ vzkázal předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Nadšený ze slov Maláčové není ani ekonomický expert ODS. „Podle ministryně Maláčové jsou řeči o rozpočtové odpovědnosti v souvislosti s růstem penzí nemístné. Já za nemístné považuji, že ministrem práce a sociálních věcí je člověk bez ambice a schopnosti přijít s návrhem skutečné penzijní reformy. Navrhovat stále vyšší daně umí každý!“ tvrdí Jan Skopeček.

„OVM/Venezuele ujela upřímnost (pak se lekla): “Diskutovat o rozpočtové odpovědnosti je nemístné.” Z té ženské nás bude jednou strašně bolet hlava,“ varuje exposlanec ODS Pavel Drobil.

A s kritikou se přidali i někteří odborníci. „Mám ekonomické vzdělání z Londýna..., ale mluvila jsem s dělnicemi.... ....nesmíme obecně debatovat o rozpočtové odpovědnosti - perly @JMalacova. Úplná absence mozkových buněk,“ nešetří kritikou advokát a ekonom Petr Koblovský.

Související

Jan Hamáček

Odchod ČSSD z vlády? Hamáček po nedělním výroku couvá: Vyřiďte si to s Moravcem

Každá strana promýšlí svou politiku, je to interní proces, řekl dnes na tiskové konferenci šéf koaliční ČSSD Hamáček k možnosti odchodu z vlády s ANO. Až bude mít co sdělit, sociální demokracie to udělá. Spor v koalici je podle něj pouze o daňový balíček, ČSSD má autonomní názory a musí se ozvat, protože norma podle ní poškodí rozpočet v příštím roce i dalších letech.

Více souvisejících

Otázky Václava Moravce Jana Maláčová (ČSSD) Luděk Niedermayer Michal Kučera (TOP 09) Miroslav Kalousek Jan Skopeček (ODS) Pavel Drobil

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 41 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy