KOMENTÁŘ | A komu tím prospějete? Ťok je obětí komunistů stejně jako je D1 nová dálnice

Komentář Radima Červenky - Ministr s neobvykle krátkým jménem Dan Ťok byl nejdéle sloužícím ministrem dopravy v historii samostatné České republiky. Průběh jeho mandátu takřka věrně kopíruje vývoj vládnoucího hnutí ANO. Před pár měsíci předseda vlády prezentoval Ťoka jako nejlepšího ministra dopravy. Proč tedy nyní končí?

Dnes již málokdo pamatuje, že Ťok nebyl prvním ministrem dopravy za hnutí ANO. Předcházel mu Antonín Prachař, který podal demisi jako první ministr Sobotkovy vlády. Prachař následně ukončil členství v hnutí ANO. Nahradil ho tehdejší ředitel Skansky Dan Ťok a je prvním ministrem, co přišel s demisí v rámci druhé Babišovy vlády.

Ve vládě měl být jedním z ministrů – manažerů, kteří budou řídit stát jako firmu. Dnes vidíme, jak takové firemní řízení v rukou hnutí ANO vypadá. Za novou dálnici se prohlásí D1 a máme najednou ministra, který postavil největší množství dálnic. V realitě jsme se sice na D1 dočkali především 16 hodin dlouhé kolony v prosinci a reálné nové dálnice se počítají v jednotkách kilometrů, přestože současná vláda disponuje díky ekonomickému růstu podstatně většími příjmy než jak tomu bylo za Ťokových předchůdců. Ovšem podle „firemního“ marketingu se i tak jednalo o úspěch. Autem se po něm nesvezete, ale do tabulky ho předseda Babiš umístil bez problémů.

Jenže by bylo chybou hledat Ťokův konec v jeho pracovních neúspěších. Těch mají dostatek i ostatní ministři (např. ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková), a firemní marketing se jimi příliš netrápí, protože je lehce přetaví ve smyšlený úspěch.

Po působení na Ministerstvu dopravy v Sobotkově vládě se původně ministr- odborník aktivněji vložil do stranického života a byl zvolen poslancem. Jenže s hnutím ANO nechtěly strany spolupracovat, vzhledem k trestnímu stíhání jediného stranického kandidáta na premiéra Andreje Babiše. Po-té, co prezident po svém znovuzvolení přislíbil Babišovi věčnou podporu, některé strany ve svém bojkotu spolupráce s Babišem ustoupily, jelikož jiná varianta se nenabízela. Jenže jednou z těchto stran byla i KSČM. Spolu s některými dalšími čelními politiky ANO spolupráce s komunisty Ťokovi nebyla příliš po chuti, což otevřeně vyjádřil.

Komunisté mu to nezapomněli a nebylo dne, kdyby se politici strany podporující vládu ve svých vyjádřeních k vládě do Ťoka nepustili. Při tom velice ochotně kryjí jiné lapsy Babišovy vlády. I když je Ťok asi takovou politickou obětí komunistů, jako je D1 fungl nová dálnice, karta úliteb vládního hnutí komunistům v celém případě hraje daleko větší roli, než špatný stav českých silnic a dálnic

Související

Dan Ťok

Do dozorčí rady ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok

Do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Upozornil na to dnes server SeznamZprávy. Návrh nominace Ťoka potvrzují informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí (MF). Prostřednictvím MF stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.
Dan Ťok

Exministr Ťok se stal členem správní rady Správy železnic

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (62) se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda dnes přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.

Více souvisejících

Dan Ťok (ministr dopravy) Andrej Babiš KSČM komentář Dálnice D1

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy