Maláčová se čertí: Chudobu řeším jen já, nejsem premiérka

Bez zákona o dostupném bydlení se Česko neposune kupředu v řešení problémů s chudobou a vyloučením. Za neplnění 15 vládních opatření proti chudobě nemůže jen ministerstvo práce, víc se musí zapojit i ostatní resorty. ČTK to dnes sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Reagovala tak na úterní slova premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že se zatím nerealizoval žádný ze seznamu 15 vládních kroků pro boj s chudobou, který ministerstvo práce sestavilo.

"Mám pocit, jako by od problematiky boje proti chudobě všichni dávali ruce pryč. Jako bych to vládě měla táhnout sama," napsala ČTK z pracovní cesty z Bukurešti Maláčová. Podotkla, že většina z 15 plánovaných kroků nespadá pod její resort, ale mají je na starosti jiná ministerstva. "Nejsem premiérka, abych resortům mohla přikazovat, co mají dělat," dodala ministryně.

Seznam 15 podnětů ministerstvo práce sepsalo loni v září po jednání ministrů, poslanců, starostů a zástupců organizací na pomoc lidem v tísni. Premiér Babiš po této schůzce oznámil, že jeho vláda nebude připravovat slibovaný zákon o sociálním bydlení a místo toho spustí investiční program k výstavbě bytů.

Maláčová dnes ČTK sdělila, že bez normy o bydlení se situaci ale vyřešit nepodaří. "Tady je důležité, aby ministerstvo pro místní rozvoj předložilo zákon o dostupném bydlení. Bez něj se nemůžeme posunout dál," uvedla ministryně.

Mezi 15 navrhovaných kroků patří například regulace pronájmu více bytů přes živnostenské oprávnění, vytvoření cenových map nájmů pro stanovení dávek na bydlení, nastavení hygienických standardů bytů, dotace na výstavbu, revize dávek, posílení sociální práce, změna povinnosti školní docházky či úprava přechodného bydlení. Z nedávné zprávy o plnění podnětů vyplynulo, že třetinu kroků resorty zřejmě připravovat nebudou. Od záměrů buď ustoupily, nebo není jasné jejich financování.

"Není pravdou, že se od třetiny opatření ustoupilo. Ministerstvo práce si za nimi stojí. Většina z nich ale spadá pod jiná ministerstva," uvedla Maláčová. Zdůraznila, že pro boj s chudobou je nutná podpora ostatních resortů.

Podle nedávné zprávy o plnění, kterou má ČTK k dispozici, se ale čtyři z 15 opatření připravovat nebudou. Týká se to změn v trvalém pobytu, stanovení přechodného bydlení, úpravy povinnosti školní docházky do ukončení vzdělávání či získání výučního listu a zajištění vymahatelnosti dodržování pravidel sousedského soužití. Dohoda zatím nebyla na financování posílení sociální práce a prevence. Pracuje se dál na desítce kroků, mezi nimiž je regulování pronájmu více bytů, příprava cenových map, nastavení hygienických standardů bytů, dotační program Výstavba či navázání školní docházky dětí na sociální práci.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Sociální bydlení Andrej Babiš chudoba Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy