Státy dluží Česku přes 20 miliard, dluh ale splácí

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí pohledávky za 20,5 miliardy korun, o rok dříve to bylo 29,6 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou ve středu dostane vláda pro informaci. Za poklesem dluhu je například přecenění dluhů nebo jejich vyřazení.česká re

"Tam, kde nechybí ochota druhé strany, intenzivně jednáme. V ostatních případech se snažíme jednání navázat. Obecně vymáhání nejčastěji komplikuje skutečnost, že země, které nám dluží, buď jednání odmítají, nebo se odvolávají na nedostatek finančních prostředků," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zároveň loni podle zprávy činilo inkaso ze splátek zahraničních pohledávek zhruba 145 milionů korun. Z toho Irák loni splatil zhruba 142 milionů korun, zbytek představovala část splátky původně indického dluhu za 2,6 milionu korun.

Za poklesem dluhu je podle MF několik faktorů. Úřad na základě vyjádření Eurostatu, že evidence pohledávek má zahrnovat pouze úroky odsouhlasené věřitelem i dlužníkem, snížila dluhy Íránu a republik bývalé Jugoslávie kromě Srbska. Pokles tak činí zhruba tři miliardy korun.

Dále MF přecenilo dluhy Kuby, které do předloňska byly ze všech zemí nejvyšší. Část pohledávek za Kubou je v převoditelných rublech a na základě doporučení Eurostatu byly kurz převoditelného rublu změněn z devíti korun na 0,9 koruny. Původní pohledávka za 6,5 miliardy korun tak klesla o 5,6 miliardy korun. Dále má Kuba také dluhy v eurech, celkově tak Česku ke konci loňska dlužila v civilních úvěrech 1,3 miliardy korun. Předloni to bylo přes sedm miliard.

MF rovněž loni účetně převedlo dluhy Alžírska ohledně investiční akce Pragoinvestu, společností UFC, firmy Intergeo a BMC Agro za 1,3 miliardy korun kvůli jejich faktické nevymahatelnosti z rozvahy do podrozvahy.

MF přitom jedná o vypořádání dluhu s téměř všemi zeměmi. "V současnosti se slibně vyvíjí zejména jednání s Běloruskem, Černou Horou a Íránem. Od roku 2014 Česká republika inkasovala pohledávky v celkové výši 848,7 milionu korun," uvedl úřad.

Podle ministerstva se pozitivně vyvíjí vývoj pohledávek v letošním roce. "Od ledna Česká republika obdržela z pohledávek již 73 milionů korun a dále očekáváme také jednorázovou splátku od Srbska za zhruba 220 milionů korun a to na základě dohody z prosince loňského roku," uvedlo MF.

Celkově dluhy vzniklé z civilních úvěrů činily loni zhruba 7,7 miliardy korun. Pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení, činily pak 7,6 miliardy korun. Speciální úvěry eviduje Česko u Libye a Kuby a týkají se například dodávek vojenského materiálu z minulosti.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika státní dluh

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy