Pokračování exekuce vůči ČSSD? Rozhodnout musí soud, brání se strana

O pokračování exekuce vůči České straně sociálně demokratické (ČSSD), která souvisí s jejím sporem s dědici zemřelého právníka Zdeňka Altnera o zaplacení více než 300 milionů korun, musí po úterním verdiktu Ústavního soudu (ÚS) rozhodnout exekuční soud. Na dotaz ČTK to dnes sdělil soudní exekutor Lukáš Jícha, jehož úřad v Přerově má exekuční řízení s ČSSD na starost.

ÚS v úterý zrušil odklad vykonatelnosti rozsudku, podle něhož má ČSSD zaplatit dědicům Altnera asi 338 milionů korun. ČSSD požádá o další odklad. Po doručení úterního nálezu ÚS ale bude verdikt o nároku Altnerových vůči ČSSD znovu pravomocný a vykonatelný.

"O dalším vedení exekuce musí rozhodnout exekuční soud. Soudní exekutor bude postupovat naprosto standardně tak, jako by postupoval v jakékoli jiné věci. S ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti se však exekutor nemůže vyjadřovat k průběhu konkrétního řízení," odpověděl dnes Jícha na dotaz ČTK, jaký bude postup jeho úřadu po nabytí právní mocí verdiktu o nároku Altnerových vůči ČSSD.

Pražský městský soud přiznal Altnerovi peníze za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o pražský Lidový dům. Podle rozsudku mu strana měla zaplatit 18,5 milionu korun, hlavní část celkové nárokované sumy tvořila smluvní pokuta, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů. V listopadu 2016 právník Altner zemřel a Nejvyšší i Ústavní soud musely čekat na vyjasnění okruhu dědiců.

O odkladu vykonatelnosti rozhodl v roce 2016 Nejvyšší soud (NS) poté, co obdržel dovolání ČSSD proti verdiktu pražských soudů. Dovolání dosud nevyřešil. Podle ústavního soudce Jana Filipa nyní NS buď může opět rozhodnout o odkladu, ovšem vzít v úvahu výtky ÚS a lépe vše zdůvodnit, nebo vynést definitivní verdikt o nároku vůči ČSSD.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a odkladem vykonatelnosti byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu už by peníze nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Zdeněk Altner Ústavní soud ČR Exekuce

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy