Arogantní ministr Staněk? Odvolání šéfa olomouckého muzea vyvolalo bouři nevole

Odvolaný ředitel Muzea umění Michal Soukup dnes odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea, což bylo argumentem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) pro jeho odvolání. Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří před časem vyzvali Staňka k rezignaci. Zvažují další protest. Vedením olomouckého muzea byl pověřen do výběrového řízení dosavadní zástupce ředitele Ondřej Zatloukal. Chystá se se zaměstnanci situaci probrat.

Soukup v prohlášení ministrovy argumenty pro své odvolání odmítl. "Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu," uvedl Soukup.

Změny ve vedení Muzea umění souvisejí s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale jako zřizovatel muzea rozhodlo o architektonické soutěži. Muzeum se kvůli tomu musí s právními závazky složitě vypořádat.

Soukup poukázal na to, že jej sice ministr loni v listopadu pověřil přípravou architektonické soutěže na stavbu SEFO, písemný příkaz ale ani po půl roce nedostal. Staněk prý ani přes sliby dosud nikoho z ministerstva nepověřil řešením složité právní problematiky kolem soutěže. "Muzeum umění Olomouc se snaží a vždy snažilo komunikovat s ministerstvem kultury jako se svým zřizovatelem, ale za ministra Staňka to byla jednostranná komunikace," podotkl Soukup.

Zatloukal pověřený řízením muzea dnes ČTK řekl, že má obavu, že odvolání ředitele může mít vliv na stabilizaci muzea. "Je mou povinností se zaměstnanci o tom všem promluvit a dohodnout se na společném řešení," uvedl Zatloukal. Jeho prioritou teď bude řídit poměrně velkou příspěvkovou organizaci, která má mnoho projektů, výstav, závazků a grantů. "Škála povinností je opravdu velká, velkým úkolem bude bezpochyby připravovat i projekt Středoevopského fóra," podotkl Zatloukal. Dodal, že je zatím předčasné říkat, zda se přihlásí do výběrového řízení.

"Je nutné zdůraznit, že všechny naše kroky jsme vždy činili se souhlasem MK ČR a s péčí řádného hospodáře," říká k svému odvolání ředitel MUO Michal Soukup. Celé jeho vyjádření najdete zde: https://t.co/okBWYy8v35 pic.twitter.com/PdIkhm2Y8X

— Muzeum umění Olomouc (@muzeumumeni) 18. dubna 2019

O chystaném Soukupově odvolání už týdny mluvili zaměstnanci muzea, kteří se proti tomu ostře stavěli. Před čtyřmi týdny vyzvalo několik desítek z nich ministra kultury a někdejšího olomouckého primátora Staňka k okamžité rezignaci. Ministra obvinili z arogantního chování. Jeho dnešní verdikt vyvolal na sociálních sítích emoce, kritika se snesla i na načasování kroku na dny před svátky, kdy řada zaměstnanců muzea čerpá dovolenou. Soukup je na nemocenské, rozhodnutí údajně ještě nepřevzal. "Zvažujeme další kroky, které budou adekvátní situaci," řekl dnes ČTK pracovník muzea David Hrbek.

Kvůli vyhroceným vazbám mezi zástupci muzea a ministerstvem kultury se role mediátora nedávno zhostil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). "Pan ministr Staněk mě dnes ujistil, že personální záležitosti nemají žádný vliv na dohody uzavřené u kulatého stolu ve vztahu k SEFO," řekl dnes ČTK hejtman Okleštěk.

Ministr kultury dnes kromě Soukupa odvolal také ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta. Na Fajta podal Staněk dvě trestní oznámení, třetí se připravuje. Na koho bude podáno, dnes ministr novinářům odmítl říci. Vedením NGP pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně. Na místa ředitelů vypíše ministerstvo v nejbližší době výběrová řízení.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) olomouc Michal Soukup (muzeum umění Olomouc) Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy